Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Americká armáda zostrelila v Sýrii turecký dron

Americká armáda zostrelila v Sýrii turecký dron
Americká armáda zostrelila v Sýrii turecký dron (Zdroj: Twitter/upuknews)

WASHINGTON - Armáda USA zostrelila vo štvrtok turecký dron nesúci výbušniny, ktorý sa priblížil k americkým vojakom operujúcim na severovýchode Sýrie. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na troch nemenovaných predstaviteľov Spojených štátov.

 K incidentu došlo v sýrskej provincii Hasaka, ktorá hraničí s Tureckom a Irakom. Turecký dron neútočil na amerických vojakov, ale zhadzoval bomby na ciele v okolí. Podľa citovaných zdrojov sa však pri tom dostal tak blízko k americkým vojakom, že predstavoval pre nich potenciálne riziko. Preto padlo rozhodnutie o jeho zostrelení, ktoré vykonala americká stíhačka typu F-16.

Tomuto kroku predchádzali opakované telefonáty predstaviteľom tureckej armády s varovaním, že sa v lokalite nachádzajú americkí vojaci. Zaznela v nich aj výstraha, že Spojené štáty prijmú opatrenia na ochranu svojich jednotiek, ak turecký bezpilotný stroj, ktorý vykonával "nebezpečné" a "nesynchronizované" letecké manévre, danú lokalitu neopustí. Ciele, ktoré dron bombardoval, sa okrem toho nachádzali príliš blízko amerických vojakov.

Spojené štáty majú v Sýrii asi 900 vojakov

Turecko sa k udalosti bezprostredne nevyjadrilo. Turecké štátne médiá však uviedli, že turecké tajné služby vykonali v Sýrii operáciu zameranú voči kurdským ozbrojencom, pričom zasiahli aj sklady zbraní a munície.Armády USA a Turecka ako partneri z NATO spolu zvyčajne svoje letecké operácie úzko koordinujú. Spojené štáty majú v Sýrii asi 900 vojakov, ktorí vykonávajú misie zamerané proti militantom z tzv. Islamského štátu.

Viac o téme: ZostrelenieArmádaUSASýriaDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu