Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Kongu našli nezvestnú antropologičku

(Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemeckú výskumníčku, ktorá zmizla minulý mesiac v Konžskej demokratickej republike (DRC), našli živú a podľa prvých správ je v poriadku.

Uviedlo to v pondelok nemecké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré informovala misia OSN v africkom štáte MONUC. Špecialistka na evolučnú antropológiu z nemeckého Inštitútu Maxa Plancka, 23-ročná Esther Carlitzová, zmizla 22. mája v národnom parku Salonga, kde skúmala ohrozené veľké opice.

Nemku našla v pondelok skupina kňazov, uviedol hovorca parlamentnej skupiny CDU/CSU Hartwig Fischer, ktorý takisto citoval MONUC. "Našli ju dnes a podľa predbežných informácií sa má za daných okolností dobre," uviedol a dodal, že výskumníčku prevezú do hlavného konžského mesta Kinshasa čo najskôr.

Inštitút po zmiznutí Carlitzovej uviedol, že na mieste, kde pracovali, nechala svojho asistenta a napriek varovaniam sa sama chcela vrátiť do základne Lui Kotal na juhozápade národného parku. Záchranári prehľadávali nepreniknuteľný terén v okolí tábora, nenašli však po nej žiadne stopy.

Salonga, ktorá patrí do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, je najväčšou rezerváciou dažďového pralesa v Afrike a jednou z piatich veľkých rezervácií v DRC.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu