Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tropická búrka Philippe bičuje severovýchod Karibiku prívalovými dažďami

Tropická búrka Philippe
Tropická búrka Philippe (Zdroj: SITA/NOAA via AP)

SAN JUAN – Severovýchodnú časť Karibiku zasiahli v utorok prudké dažde spôsobené tropickou búrkou Philippe. Obavy z prívalových povodní si vynútili uzavretie škôl či úradov, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Podľa informácií amerického Národného centra pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami sa búrka Philippe v utorok nachádzala severozápadne od ostrova Anguilla, ktorý je súčasťou súostrovia Malé Antily. Rýchlosť sprievodného vetra dosahovala až 85 km/h.

Tropická búrka už v pondelok neskoro večer zasiahla ostrov Barbuda a varovania boli vydané aj pre Britské Panenské ostrovy. Úrady vo francúzskom zámorskom území Guadeloupe vyhlásili, že búrka spôsobila výpadok elektrického prúdu pre približne 2500 obyvateľov a v niekoľkých obciach spôsobila aj prerušenie dodávok pitnej vody. Vyžiadala si tiež uzáveru dvoch ciest a jedna obec sa ocitla odrezaná od sveta.

Tropická búrka Philippe by v utorok v neskorých večerných hodinách nabrať severný až severozápadný kurz a zamieriť na otvorené more. Podľa predpovedí by malo v celej severnej časti Malých Antíl malo spadnúť 80 až 130 milimetrov zrážok, vo východnej časti Záveterných ostrovov meteorológovia očakávajú dokonca 100 až 200 milimetrov zrážok.

Viac o téme: PočasieKaribikTropická búrkaPhilippe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu