Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Stredné Grécko zasiahla ďalšia silná búrka: Rozsiahle povodne zaplavili cesty

Stredné Grécko zasiahla ďalšia silná búrka a povodne
Stredné Grécko zasiahla ďalšia silná búrka a povodne (Zdroj: SITA/Thanasis Kalliaras/Eurokinissi via AP)

ATÉNY - Druhá silná búrka za menej ako mesiac zasiahla v noci na štvrtok strednú časť Grécka. Silný dážď spôsobil povodne, ktoré zaplavili domy, cestné komunikácie a zničili mosty.

Búrka Elias spôsobila rozsiahle záplavy v meste Volos, v okolitých horských obciach uviazli stovky ľudí. Hasiči vykonali cez noc viaceré záchranné a evakuačné práce. Záchranári tiež pátrajú po dvoch nezvestných členoch posádky súkromného vrtuľníka, ktorý sa stratil v nepriaznivých poveternostných podmienkach.

"Celé mesto Volos sa zmenilo na jazero," povedal tamojší starosta Achilleas Beos. "Životy ľudí sú v ohrození... 80 percent mesta je bez elektriny... Neviem, kde Boh našiel toľko vody. Je to ako príbeh o Noemovej arche," dodal.Silná búrka zasiahla stredné Grécko aj začiatkom septembra. Tlaková níž Daniel si vtedy vyžiadala 16 obetí a spôsobila škody za viac ako dve miliardy eur, pripomína AP.  

Miestne úrady uviedli, že búrka Elias spôsobila najväčšie škody v okolí mesta Volos a v severnej časti neďalekého ostrova Eubója. Táto oblasť je ohrozená povodňami z dôvodu rozsiahlych lesných požiarov spred dvoch rokov.Európska únia prisľúbila Grécku finančnú podporu v hodnote viac ako dve miliardy eur, aby sa Atény vyrovnali so škodami, ktoré spôsobili letné lesné požiare a povodne.         
 

Viac o téme: PovodnePočasieBúrkaGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu