Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Korupčný škandál na Ukrajine! Starostu zatkli priamo pri preberaní úplatku: Zelenskyj hovorí o vlastizrade

Starosta ukrajinskej Sumy bol prichytený pri preberaní úplatku. Za korupciu mu hrozí trest odňatia slobody
Starosta ukrajinskej Sumy bol prichytený pri preberaní úplatku. Za korupciu mu hrozí trest odňatia slobody (Zdroj: Twitter/Aurora Borealis/MilitärNews)

SUMY – Mesto v severnej časti Ukrajiny viedol až donedávna starosta, u ktorého bola zistená korupčná činnosť. Protikorupčný úrad (NABU) začiatkom tohto týždňa oznámil, že zatkol starostu Sumy Oleksandra Lysenka. Na trestnej činnosti sa mal podieľať s ďalším vysoko postaveným partnerom.

archívne video

Kauza volebnej korupcie v obci Žehra: Obvinený starosta je s rozhodnutím súdu spokojný, necíti sa vinný (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

V ukrajinskom meste Sumy bola odhalená korupcia na najvyšších priečkach. Protikorupčný úrad (NABU) v spolupráci s civilnou kontrarozviedkou (SBU) zatkol v pondelok 2. októbra vo večerných hodinách starostu mesta Oleksandra Lysenka, ktorý mal neprávom požadovať a získať peniaze od firmy, ktorá nakladala s mestským odpadom. Ako infomuje Kyiv Independent, na tomto čine sa mal podieľať aj tamojší riaditeľ odboru infraštruktúry Oleksandr Zhurba.

Lysenko a Zhruba mali an úplatkoch vybrať 2,13 milióna hrivien (55 380 eur). Kriminalistom sa podarilo Lysenka prichytiť priamo pri čine, keď preberal poslednú tranžu v hodnote 1,4 milióna hrivien (36 400 eur). Informoval o tom NABU na svojom telegramovom účte. 

Možný trest 

Orgány činné v trestnom konaní neuviedli mená podozrivých, ale z doterajších zdrojov je známe, že Lysenko zastával post starostu Sumy od roku 2014 a Zhruba sa v meste podieľa na výstavbe infraštruktúry.

Podľa SBU úradníci požadovali úplatok od miestnej spoločnosti zaoberajúcej sa likvidáciou odpadu, pričom sa vyhrážali, že v prípade odmietnutia platby budú blokovať jej činnosť. V prípade dokázania viny im hrozí prepadnutie majetku a trest odňatia slobody na osem rokov.

Pohľad Zelenského

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj prirovnáva tieto prečiny k vlastizrade a vyhlasuje, že by sa mali vyšetrovať rovnako tvrdým spôsobom. Na druhej strane tento prezidentov boj proti korupcii vyvoláva v spoločnosti obavy, či nebude zneužitý na politický boj. Lysenko je totiž člen strany "Vlast", hlavného konkurenta Zelenského "Sluha národa". 
 

Viac o téme: KorupciaProtikorupčný úradUkrajinaSBUNABUSumyOleksandr LysenkoOleksandr Zhruba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu