Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň päťstodeväťdesiaty druhý (6. októbra 2023)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Moskva v piatok oznámila, že po smrtiacom ruskom útoku na dedinu na druhej strane frontu zničila osem ukrajinských dronov na západe Ruska.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 589

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 589 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:04 V nadchádzajúcej zime sa Rusko pokúsi zničiť ukrajinskú energetickú infraštruktúru ďalšími útokmi, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj počas večerného brífingu.

20:10 Rusko začne s dodávkami obilia pre africké krajiny do štyroch až šiestich týždňov, citovali v piatok ruské médiá ministra poľnohospodárstva Dmitrija Patruševa. Informovala o tom agentúra Reuters.

20:09 Ruská polovojenská Vagnerova skupina plánovala v Moldavsku prevrat, vyhlásila v piatok tamojšia prezidentka Maia Sanduová. Informuje TASR o tom na základe správy agentúry DPA.

19:15 Ruskí vlasteneckí blogeri dnes vyjadrovali opovrhnutie nad narážkami prezidenta Vladimira Putina, že lietadlo vodcu žoldnierov Jevgenija Prigožina vyhodili do povetria výbuchy ručných granátov, zatiaľ čo ľudia na palube boli omámení kokaínom a alkoholom, píše agentúra Reuters.

Súkromné lietadlo Embraer, v ktorom Prigožin letel do Petrohradu, sa 23. augusta zrútilo severne od Moskvy. O život prišlo všetkých desať ľudí na palube, vrátane spoluzakladateľa žoldnierskej Wagnerovej skupiny Dmitrija Utkina, štyroch telesných strážcov a trojčlennej posádky.

19:12 Po ruskom útoku, pri ktorom v obci Hroza zahynulo 52 ľudí, zostávajú nezvestní štyria ľudia vrátane dvoch detí, uviedol Serhij Bolvinov, šéf vyšetrovacej jednotky regionálnej polície.

19:11 Severná Kórea začala dodávať Rusku delostrelectvo pre jeho vojnu na Ukrajine, informovala 5. októbra televízia CBS News s odvolaním sa na amerického predstaviteľa.

18:28 Možné zrušenie ratifikácie zmluvy o zákaze jadrových skúšok zo strany Ruska neznamená, že Moskva má v úmysle testovať jadrové zbrane, uviedol v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR správu prevzala z britskej spravodajskej stanice Sky News.

17:24 Ukrajina schválila zvýšenie svojich výdavkov na obranu do konca roka o 303 miliárd hrivien (7,84 miliardy eur). Oznámili to v piatok poslanci tamojšieho parlamentu, informuje TASR podľa správy stanice Sky News.

17:14 Ukrajinský súd rozhodol, že trom ruským podnikateľom zmrazia majetok pre ich údajnú podporu ruskej invázie. TASR o tom píše podľa správy agentúry Reuters odvolávajúcej sa na piatkové vyhlásenie ukrajinskej prokuratúry a tajnej služby.

16:45 Hliadka ukrajinskej polície zverejnila zábery z prvých minút po útoku na Charkov.

16:44 Moldavská prezidentka Maia Sanduová v rozhovore pre Financial Times zverejnenom tvrdila, že zakladateľ skupiny Wagner Group Jevgenij Prigožin sa pokúsil o štátny prevrat proti nej v rámci väčšieho sprisahania s cieľom destabilizovať krajinu.

15:10 Rakúsko si predvolalo ruského veľvyslanca po útoku na dedinu v Charkovskej oblasti. Viedeň si predvolala ruského veľvyslanca "kvôli včerajšiemu ohavnému raketovému útoku" na dedinu Hroza v Charkovskej oblasti z 5. októbra, uviedlo rakúske ministerstvo zahraničných vecí.

14:50 Diplomati tvrdia, že Rusko by sa mohlo vrátiť do Rady OSN pre ľudské práva kvôli únave z Ukrajiny. Podľa diplomatov, ktorí hovorili s agentúrou Reuters, najmä medzi africkými a ázijskými krajinami existuje pocit rastúcej únavy z vojny na Ukrajine.

13:00 Ruský minister obrany Sergej Šojgu vyzval v piatok na posilnenie výroby stíhačiek Su-34. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

11:10 Pri štvrtkovom ruskom vzdušnom útoku na ukrajinskú dedinu Hroza zomrela tiež vdova, syn a svokra vojaka, ktorého si ľudia práve pripomínali na smútočnej hostine v kaviarni. Napísal to dnes server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na hovorcu charkovskej oblastnej prokuratúry Dmytra Čubenka. Ukrajinské úrady úder, pri ktorom zomrelo päť desiatok ľudí, označujú ako jeden z najtragickejších v krajine od začiatku ruskej invázie, podľa regionálneho šéfa Oleha Synehubova zahynula pätina obyvateľov dediny.

10:01 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a generálny tajomník OSN António Guterres odsúdili štvrtkový útok ruských síl v Charkovskej oblasti, pri ktorom prišlo o život najmenej 51 ľudí. TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA.

9:56 Švédsko dnes oznámilo nový balík vojenskej pomoci Ukrajine vo výške 2,2 miliardy švédskych korún (4,63 miliardy Kč). Pomoc zahŕňa predovšetkým muníciu a náhradné diely pre predtým dodané systémy, uviedol podľa agentúry Reuters minister obrany Paal Jonson.

8:43 Ruské drony v noci na piatok zaútočili na prístavnú infraštruktúru v Odeskej oblasti a poškodili obilné silo v okrese Izmajil, ktorý leží pri rieke Dunaj. Uviedol to gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

7:31 Rusko v noci na dnes zaútočilo bezpilotnými lietadlami na prístavnú infraštruktúru v okolí Izmajilu v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny a poškodilo pri tom obilné sily, uviedlo južné veliteľstvo ukrajinskej armády. Terčom ruského raketového úderu sa stal tiež Charkov, uviedli úrady v druhom najväčšom ukrajinskom meste.

6:04 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok naznačil možnosť, že Rusko by mohlo po prvýkrát za viac ako tri desaťročia obnoviť jadrové skúšky a stiahnuť svoju ratifikáciu prelomovej zmluvy o zákaze jadrových skúšok.

Rusko tvrdí, že zostrelilo osem ukrajinských dronov

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že pokusy o útoky dronov na mestá Belgorod a Kursk sa uskutočnili vo štvrtok neskoro večer, informujeme podľa tlačovej agentúry AFP. "Pokus kyjevského režimu uskutočniť teroristický útok bezpilotnými lietadlami na objekty na území Ruskej federácie bol zmarený," uviedol rezort na Telegrame. Podľa jeho vyhlásenia bol jeden dron zničený nad Kurskom približne o 19.30 h SELČ a sedem ďalších bolo zostrelených nad Belgorodom a okolitým regiónom o niekoľko hodín neskôr.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov pôvodne hovoril o šiestich dronových náletoch, pričom na Telegrame uviedol, že "podľa predbežných údajov nie sú žiadne obete". "Operačné služby spresňujú informácie o následkoch na mieste," dodal. Odkedy Ukrajina v júni začala protiofenzívu, Rusko zažilo vlny dronových útokov, ktoré sporadicky poškodili budovy v niekoľkých mestách vrátane Moskvy. Ruskí predstavitelia však ich význam bagatelizujú. Rusko v stredu uviedlo, že zostrelilo 31 ukrajinských bezpilotných lietadiel v tom istom regióne, ako aj v meste Briansk, ktoré sa nachádza ďalej na severe.

Piatkové oznámenia prišli po tom, ako pri ruskom raketovom útoku prišlo o život vo štvrtok najmenej 51 ľudí, ktorí sa zišli na smútočnom obrade v ukrajinskej obci Hrozna. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil tento útok za "absolútne zlo".Hrozna sa nachádza zhruba 30 kilometrov od frontového mesta Kupiansk v oblasti, ktorú sa ruské sily snažia získať späť po tom, ako ju vlani stratili v prospech ukrajinských jednotiek.

Nemecko zabezpečí, aby sa Ukrajina mohla chrániť pred terorom

Nemecko "urobí všetko pre to", aby sa Ukrajina mohla chrániť pred ruskými raketami, uviedla vo štvrtok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková po najnovšom smrtiacom útoku Moskvy na Ukrajine. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. "Viac ako 50 mŕtvych v Hroze," napísala šéfka nemeckej diplomacie na sociálnej sieti X. "Kým na supermarkety a kaviarne budú padať bomby, urobíme všetko pre to, aby sa Ukrajina ochránila pred Putinovým raketovým terorom," dodala.

Obec Hroza sa nachádza zhruba 30 kilometrov od frontového mesta Kupiansk v oblasti, kde sa ruské sily snažia získať späť územie, ktoré minulý rok stratili v prospech ukrajinských jednotiek. Ukrajinský minister vnútra Igor Klymenko uviedol, že podľa prvých dôkazov bola použitá ruská balistická strela Iskander. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa zúčastňuje na treťom samite Európskeho politického spoločenstva v španielskej Granade, útok v Hroze odsúdil na sociálnych sieťach a opäť vo svojom večernom príhovore.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
Zobraziť galériu (4)
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, Pool)

"Ruská armáda musela vedieť, kde zasahuje. Nebol to úder naslepo. Kto na nich mohol odpáliť raketu? Iba absolútne zlo," napísal ukrajinský prezident. Zelenskyj uviedol, že na samite získal dohody od viacerých krajín o poskytnutí ďalších systémov protivzdušnej obrany a delostrelectva Kyjevu. "Budeme mať viac protivzdušnej obrany - existujú jasné dohody. Je to veľmi dôležité pred zimou. Španielsko, Taliansko, Francúzsko, Nemecko, Británia - ďakujeme!" povedal.

Zelenskyj a nemecký kancelár Olaf Scholz na štvrtkovom stretnutí európskych lídrov oznámili, že Berlín pracuje na dodávke nového systému protivzdušnej obrany Patriot pre Kyjev. Ďalší systém prisľúbený Scholzom by mal posilniť protivzdušnú obranu Ukrajiny počas nadchádzajúcich zimných mesiacov, kedy sa očakávajú ďalšie vlny masívnych ruských raketových a dronových útokov na ukrajinskú energetickú a inú infraštruktúru.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojnana Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu