Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vstup Ukrajiny do Európskej únie je celkom reálny: Nebude to ľahká cesta, upozorňuje Mathernová

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV – Putin svojimi krokmi, ku ktorým patrí aj rozpútanie vojny na Ukrajine, dosiahol presný opak, ako pôvodne zmýšľal. Fínsko je už členom NATO, čoskoro ho bude nasledovať aj Švédsko a Ukrajina je na najlepšej ceste stať sa súčasťou Európskej únie.

archívne video

Wiezik v Európskom parlamente o dovoze ukrajinského obilia a jeho tranzite cez EÚ (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Do Kyjeva už dorazila nová veľvyslankyňa EÚ Katarína Mathernová. Budúcnosť vojnou zmietanej Ukrajiny si vie veľmi živo predstaviť v štruktúrach európskeho spoločenstva. Ako uviedla pre denník Europska Pravda, pre Kyjev by mohol byť prelomový rok 2030. Podotkla však, že táto cesta bude dlhá a ako Ukrajinu, tak aj vedenie EÚ v Bruseli čaká ešte schválenie mnohých reforiem. 

"Myslím, že rok 2030 by mohol byť reálny (pre vstup do EÚ), pokiaľ človek naozaj tvrdo pracuje. Musíte udržať tempo reforiem. Nie je to vždy priamočiary proces, ale dokážem si predstaviť, že je to reálne," povedala veľvyslankyňa, ktorá je občiankou Slovenskej republiky. 

Na sociálnej sieti X (predtým Twitter) zverejnila aj svoje priority, ktoré bude snažiť ako veľvyslankyňa EÚ v Kyjeve aj naplniť. "Budem podporovať reformy Ukrajiny ako kandidátskej krajiny EÚ. Naďalej sa budem snažiť zabezpečiť pomoc od EÚ pre Ukrajinu, a aby jej vojnové úsilie a odolnosť boli riadené čo najúčinejším spôsobom," priblížila. Ukrajina dokáže podľa Mathernovej v procese schvaľovania reforiem postupovať rýchlo. "Všetkým v Bruseli hovorím, že od eskalácie vojny nám plynie čas oveľa rýchlejšie. Týždne či mesiace sú na Ukrajine doslova dni," vysvetlila. 

Boj proti korupcii

Mathernová, ktorá je slovenskou občiankou, spomenula aj boj proti korupcii. Pripustila odhalenie oligarchov, ktorý riadili celý systém. Medzi nich patril najmä bývalý prezident Viktor Janukovyč. "Vykresľovanie Ukrajiny ako skorumpovaného štátu bolo do značnej miery zamestnaním ruských propagandistov," uviedla.

Viktor Janukovyč
Zobraziť galériu (2)
Viktor Janukovyč  (Zdroj: Foto: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

Dodala, že aj keď na Ukrajine bola prítomná korupcia, rzsah obvinení nebol spravodlivý. "Odvtedy došlo u nás k veľkým zmenám. Súdne orgány pracujú oveľa intenzívnejšie. Stíhajú a vyšetrujú podozrivých. Mení sa tým aj obraz spoločnosti," povedala na záver s tým, že najväčšie zmeny nastávajú v čase, keď sa Ukrajina bráni ruskej agresii. 

Viac o téme: VeľvyslankyňaUkrajinaEurópska úniaKatarína Mathernová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu