Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň päťstoosemdesiaty deviaty (3. októbra 2023)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Chris Young/The Canadian Press via AP)

MOSKVA - Dvadsaťpäťročný Pavel Prigožin zdedil podľa ruských kanálov na platforme Telegram spájaných s Vagnerovou skupinou po svojom otcovi Jevgenijovi Prigožinovi aktíva aj kontrolu nad rozsiahlym podnikateľským impériom vrátane vedenia tejto ruskej žoldnierskej skupiny. Informuje o tom atanica CNN. Ruské ostreľovanie zabilo v Chersone na juhu Ukrajiny jedného človeka, informoval podľa Unian šéf oblastnej správy Oleksandr Prokudin. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 586

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 586 (Zdroj: FB/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:51 Zdroje na americkú vojenskú pomoc pre Ukrajinu sa minú v priebehu "niekoľkých mesiacov", ak republikáni v Kongrese neschvália nové finančné prostriedky. Uviedol to v utorok poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Kirby, informuje agentúra AFP.

20:35 Bieloruské ministerstvo obrany ohlásilo začiatok vojenského cvičenia, ktoré má preveriť bojovú pripravenosť jeho ozbrojených zložiek, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

20:21 Západným spojencom dochádza munícia, ktorú by mohli dodávať Ukrajine na obranu proti ruskej agresii, varoval počas Varšavského bezpečnostného fóra (WSF) admirál Rob Bauer, informuje TASR podľa správy BBC.

19:26 Spojené štáty čoraz viac naliehajú na Ukrajinu, aby zintenzívnila svoj boj proti korupcii. V posledných týždňoch adresovali Kyjevu i niekoľko upozornení, že určité druhy americkej ekonomickej pomoci budú podmienené dosiahnutím pokroku v reforme vládnych inštitúcií na Ukrajine.

17:55 Ruský telekomunikačný regulátor (Roskomnadzor) má údajne v úmysle vydať príkaz na zablokovanie služieb virtuálnych súkromných ​​sietí (VPN), a to od 1. marca 2024. Podľa utorkovej správy britskej stanice SKY to vyhlásil poslanec vládnej strany Jednotné Rusko v hornej komore ruského parlamentu Arťom Šejkin, ktorého citovala ruská tlačová agentúra RIA.

16:19 Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) v neprítomnosti obvinil šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyryla Budanova a niekoľko ďalších osôb z teroristických činov, za ktoré Moskva označuje nedávne útoky na ruskom území vrátane Moskvy.

16:13 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok tvrdil, že ruským jednotkám sa podarilo "výrazne oslabiť" bojový potenciál prebiehajúcej ukrajinskej protiofenzívy a úspešne odraziť ukrajinské útoky v okolí Bachmutu a Soledaru v Doneckej oblasti. Šojgu to vyhlásil na schôdzke vojenského velenia v Moskve, informuje agentúra DPA.

15:58 Rusko vyhlásilo medzinárodné pátranie po bývalom poradcovi vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Olexijovi Arestovyčovi, informovala v utorok britská stanica BBC.

15:11 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok informoval, že navštívil frontové línie na východe Ukrajiny, kde ruské jednotky pokračujú v útokoch na vojakov ukrajinskej armády.

14:00 Ruská centrálna banka bude pravdepodobne musieť ponechať úrokové sadzby na vysokých úrovniach až do konca roka 2024. Vyhlásil to v utorok viceguvernér banky Alexej Zabotkin po tom, ako kurz rubľa voči americkému doláru oslabil nad hranicu 100 RUB/USD. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

13:47 Ukrajinská centrálna banka oznámila, že od utorka povolí kontrolované kolísanie domácej meny hrivna, aby podporila ekonomiku. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

13:38 Rusko neplánuje dodatočnú mobilizáciu mužov do boja na Ukrajine, keďže sa tento rok do ozbrojených síl alebo dobrovoľníckych jednotiek prihlásilo vyše 335.000 ľudí. Oznámil to utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

13:13  Britský minister hovorí, že Ukrajina prakticky porazila ruskú Čiernomorskú flotilu. Nedávne ukrajinské útoky viedli k "funkčnej porážke" ruského námorníctva v Čiernom mori, povedal 3. októbra minister ozbrojených síl Spojeného kráľovstva James Heappey podľa Ukrajinskej pravdy.

12:12 Varšava a Kyjev v utorok oznámili, že sa spolu s Litvou dohodli na urýchlení prevozu ukrajinského obilia cez Poľsko. TASR správu prevzala z agentúr AFP a PAP. Dohodu uzavreli ministri poľnohospodárstva týchto troch krajín. Ukrajinské obilie určené najmä na trhy v Afrike a na Blízkom východe bude priamo prevážané cez Poľsko.

11:17 Ruské úrady používajú označenie zahraničný agent ako prostriedok na manipuláciu verejnej mienky v spojitosti s protizápadnými a provojnovými postojmi. Uviedlo to v utorok britské ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala z oznámenia ministerstva na sociálnej sieti.

10:56 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stretol s estónskym ministrom obrany Hannom Pevkurom.

Viac o téme: OstreľovanieRuskoUkrajinaVojna na UkrajineChersonPavel PrigožinVagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu