Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bývalý agent tajnej služby Stasi je obvinený zo zabitia Poliaka na hranici

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Bývalého člena východonemeckej tajnej služby Stasi obvinili z vraždy Poliaka na hraničnom priechode v rozdelenom Berlíne v roku 1974, informovala vo štvrtok nemecká prokuratúra. Informuje správa z tlačovej agentúry AP. Žaloba bola podaná na krajinskom súde v nemeckom hlavnom meste Berlín, pričom meno 79-ročného muža nebolo zverejnené.

Ide o prípad z 29. marca 1979, keď 38-ročný Poliak doniesol falošnú bombu na poľské veľvyslanectvo a pokúšal sa vynútiť si odchod do Západného Berlína, uviedla prokuratúra. Východonemecká tajná služba Stasi sa rozhodla predstierať, že povoľuje mužovi odchod. Jej zamestnanci mu poskytli výstupné dokumenty a sprevádzali ho na hraničný priechod na železničnej stanici na Friedrichstrasse vo Východnom Berlíne, dodala prokuratúra.

archívne video

Zuzana Šubová o zatýkaní na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V tom čase 31-ročný pracovník Stasi mal zadržať Poliaka "bez ujmy" na zdraví. Keď však prešiel cez posledné kontrolné stanovište, obžalovaný ho údajne z úkrytu strelil do chrbta. Totalitné komunistické Východné Nemecko postavilo v roku 1961 Berlínsky múr okolo štvrtí pod správou západných spojencov, aby zabránilo útekom občanov NDR na Západ.

Mnohí sa pokúsili Berlínsky múr prekonať cez podzemné tunely, preliezť ho alebo nad ním preletieť. Pri takýchto pokusoch bolo zabitých najmenej 140 ľudí. Ťažko opevnená hranica v rozdelenom Berlíne sa otvorila 9. novembra 1989, čo bol kľúčový okamih v páde komunistických režimov v Európe. Nemecko sa znovuzjednotilo o necelý rok neskôr.

Viac o téme: SmrťAgentTajná službaPoliak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu