Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOJNA na Ukrajine Deň šesťstý (14. októbra 2023)

Advokát Alexeja Navaľného Alexei Liptser Zobraziť galériu (2)
Advokát Alexeja Navaľného Alexei Liptser (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitry Serebryakov)

MOSKVA - Ruská polícia zadržala troch advokátov, ktorí zastupujú uväzneného opozičného predáka Alexeja Navalného. Polícia u nich najprv vykonala domové prehliadky, večer ich súd umiestnil do väzby. Úrady právnikov vinia z účasti v "extrémistickom spolčení," uviedla dnes agentúra Interfax. Navaľnyj prirovnal túto situáciu k prenasledovaniu disidentov a ich obhajcov v časoch Sovietskeho zväzu.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 597

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 597 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Naživo z Ukrajiny

ONLINE

21:40 Takmer tretina ukrajinského územia nie je bezpečná kvôli mínam a nevybuchnutej munícii, tvrdí Zelenskyj.

20:05 Krymský most bol po útoku úplne obnovený, oprava bola dokončená 18 dní pred plánovaným termínom.

18:14 Rusko od júla zničilo 300 000 ton ukrajinského obilia.

15:44 Ukrajina v sobotu hlásila intenzívne boje s ruskými jednotkami pri meste Avdijivka, ktoré Rusi ostreľujú už piaty deň. "Nepriateľ neprestáva útočiť ani ostreľovať (ukrajinské) pozície v okolí Avdijivky," vyhlásil šéf vojenskej administratívy mesta Vitalij Barabaš v televíznom prenose.

14:12 Hamas poďakoval Putinovi za jeho vyhlásenie na podporu Palestíny.

13:44 Námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov budúci týždeň navštívi Katar, kde bude rokovať o oslobodení izraelských rukojemníkov zajatých palestínskym hnutím Hamas v pásme Gazy. S odvolaním na ruské médiá o tom v sobotu informovala agentúra AFP.

11:16 Rusko v sobotu ráno zostrelilo dva útočné drony nad Čiernym morom pomocou systému protivzdušnej obrany operujúceho z prístavného mesta Soči. Informoval o tom starosta mesta Alexej Kopakgorodskij. TASR píše podľa správy agentúry AFP.

8:55 Ruská ofenzíva v Avdiivke čelí „neúspechom“.Ukrajinské sily v oblasti pokračovali v odrážaní ruských útokov a využívali mínové polia, aby bránili ruskému postupu smerom k mestu, informoval Inštitút pre štúdium vojny.

6:32 Severná Kórea dodala podľa Spojených štátov Rusku viac ako 1000 kontajnerov s vojenským vybavením a muníciou, ktorú môže Moskva využiť vo vojne na Ukrajine. Informoval o tom dnes hovorca Bieleho domu John Kirby.

6:30 "(Advokáti) Vadim Kobzev, Igor Sergunin a Alexej Lipcer sú obvinení z 'členstva v extrémistickom spolčení', hrozí im až šesť rokov väzenia. A to len za to, že sú právnikmi Navalného," uviedol ďalší spolupracovník opozičného politika Leonid Volkov.

Advokát Alexeja Navaľného Alexei Liptser
Zobraziť galériu (2)
Advokát Alexeja Navaľného Alexei Liptser  (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitry Serebryakov)

"Ide o akt zastrašovania s jasným zámerom posilniť Navaľného izoláciu od vonkajšieho sveta. Navaľnyj bude čoskoro prevezený do väzenského zariadenia so 'zvláštnym bezpečnostným režimom' kvôli svojmu novému trestu 19 rokov odňatia slobody za 'extrémizmus'. Ale jeho právnici ho tam nebudú môcť navštíviť ani zistiť, kde sa nachádza, ak budú sami zatvorení. Desivé," napísal Volkov na sieti X.

Viac o téme: BojeRuskoVladimir PutinAlexej NavaľnýVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu