Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ostrá kritika ukrajinských vojakov na výcvik NATO: YouTube videá sú lepšie, z nich sa dozvieme viac!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Libkos)

KYJEV - Viacerí ukrajinskí vojaci, ktorí absolvovali výcvik NATO vo Veľkej Británii, Španielsku, Nemecku či Poľsku, vyjadrili z kurzov sklamanie. Stratégie organizácie nie sú použiteľné – a napadnutá krajina si nemôže dovoliť zaobísť sa bez skúsených vojakov, aby ich poslala na výcvik.

Francúzske noviny „Le Monde“ informovali o nespokojnosti ukrajinských bojovníkov, z ktorých niektorí boli poslaní na výcvik tisíce kilometrov na Západ. „Prácu tu vykonáva pechota sama v malých skupinách – takto nemôžeme použiť stratégiu NATO. NATO to raz pochopí,“ povedal Ihor, ktorý slúži ako zástupca veliteľa mínometnej jednotky v Bachmute na východe Ukrajiny.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 582 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces)

Vojak varuje: Rusko nemá slabú armádu

„Je nedostatok vojakov. Nemôžeme si dovoliť zaobísť sa bez skúsených vojakov tým, že ich pošleme na výcvik nových technológií a bojovej taktiky,“ kritizoval Ihor. Jeho kolega sa obáva, že Západ Moskvu podceňuje: „Rusko nemá slabú armádu. Veľmi rýchlo sa prispôsobili, majú ľudský rezervoár, ktorý my nemáme, a dostatok materiálu,“ povedal veliteľ práporu Vadim. Bol by rád, keby boli na mesiac vyslaní výcvikári NATO na ukrajinský front. "Uvideli by, ako sa veci menia každý deň."

Chyby prekladu spôsobujú zmätok

Okrem nedostatočnej prípravy je problémom aj jazyková bariéra. "V jednej chvíli nám tréneri povedali, že by sme mali venovať pozornosť vlastnej bezpečnosti predtým, ako budeme myslieť na zranených. Ukrajinskí prekladatelia pochopili: ‚Ak máte zranených, zabite ich pre vašu bezpečnosť‘,“ povedal 24-ročný vojak Yeyhen, ktorý vlani absolvoval výcvik v Británii.

Ostrá kritika ukrajinských vojakov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Vojaci radšej získavajú informácie na YouTube

Školenie je nereálne, vysvetľuje. "Tréningové aktivity boli obmedzené na pešie presuny bez nepriateľskej paľby, bez granátov, bez mínových polí a bez ostreľovačov, hoci to je náš každodenný život na bojisku." Preto radšej zisťuje viac o tom, ako používať nové zbrane alebo vojnovú taktiku na YouTube.

"Krajiny, ktoré nebojujú, nás učia bojovať"

Seržant Vasiľ bol tiež sklamaný z výcviku NATO, ktorý zorganizoval spolu s Britmi a Dánmi. "Povedal som im, že príručky NATO sa nevzťahujú na Ukrajinu, ako je útok na zákopy," povedal vojak. Aj on využíval YouTube na plánovanie misií či prekonávanie rozdielov v názoroch. Navyše sa zanedbávalo používanie dronov pri výcviku. „Drony sme použili iba raz, aby sme z oblohy pozorovali naše manévre pechoty,“ povedal Vasiľ, ktorý zdôraznil, že bezpilotné lietadlá sú súčasťou každodennej vojny. „Krajiny, ktoré nebojujú, nás učia bojovať. Opak by mal byť pravdou."

Viac o téme: VojaciVýcvikKritikaNATOYouTubeVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu