Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Čína a Saudská Arábia uskutočnia v októbri spoločné námorné cvičenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Mass Communication Specialist 2nd Class Kenneth Abbate/U.S. Navy via AP)

PEKING — Čína a Saudská Arábia uskutočnia v októbri druhé spoločné námorné cvičenia. Oznámilo to vo štvrtok čínske ministerstvo obrany.

Cvičenie s názvom Blue Sword 2023 (Modrý meč) sa bude konať v juhočínskej provincii Kuang-tung. "Toto spoločné cvičenie bude zamerané na námorné protiteroristické operácie, nácvik taktiky ostreľovačov, riadenie lodí a pristávanie vrtuľníkov," konkretizoval čínsky rezort obrany.Predchádzajúce námorné manévre oboch krajín sa podľa saudskoarabskej agentúry SPA konali v roku 2019.

Cieľom tohtoročných cvičení je "prehĺbenie praktickej a priateľskej spolupráce medzi oboma armádami a zlepšenie úrovne praktického výcviku jednotiek", dodalo čínske ministerstvo.Oznámenie spoločného námorného cvičenia prichádza v čase, keď sa Peking snaží prehĺbiť vzťahy s Rijádom a zohrávať úlohu mierotvorcu na Blízkom východe, všíma si AFP.Čína tento rok sprostredkovala dohodu, na základe ktorej sa dlhoroční regionálni rivali Saudská Arábia a Irán dohodli na obnovení diplomatických vzťahov.
 

Viac o téme: ČínaSaudská ArábiaNámorné cvičenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu