Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dôvera medzi Čínou a Európskou úniou je narušená, tvrdí Borrell: Musíme ju obnoviť

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PEKING - Vzájomná dôvera medzi EÚ a Čínou je narušená a obe strany ju musia opäť vybudovať, vyhlásil počas piatkovej návštevy Číny šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Informujeme na základe správy agentúry AFP.

"Dôvera je základom akéhokoľvek ľudského vzťahu. Naša vzájomná dôvera sa narušila," povedal Borrell v prejave na Pekinskej univerzite. Dodal, že "sa neobnoví sama" a "musíme ju opäť vybudovať". Šéf diplomacie sa najprv v Šanghaji stretol so zástupcami európskych firiem, s ktorými sa rozprával o hospodárskych a obchodných výzvach. Zdôraznil, že obchodná nerovnováha medzi EÚ a Čínou "nie je len kvantitatívna, ale aj kvalitatívna... a ovplyvňuje tiež odvetvia, v ktorých máme komparatívnu výhodu". Ako pokračoval, problém nie je iba v rozdielnej produktivite, ale je to aj "dôsledok pretrvávajúcich ťažkostí európskych spoločností dostať sa na čínsky trh".

Čína vyzvala obe strany na prímerie

Borrell pricestoval na návštevu Číny vo štvrtok s cieľom znížiť napätie vo vzťahoch s týmto najväčším obchodným partnerom EÚ. V Číne má ostať do soboty. Jeho návšteva je súčasťou série bilaterálnych schôdzok na vysokej úrovni, ktorá má vyvrcholiť ešte tento rok summitom EÚ a Číny. Návšteva sa koná necelý týždeň od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Borrell už začiatkom tohto týždňa v reakcii na situáciu v Izraeli a palestínskych územiach zorganizoval mimoriadne rokovanie Rady EÚ pre zahraničné veci, ktoré sa konalo v utorok v Ománe. Čína vyzvala obe strany na prímerie.

Viac o téme: DôveraČínaEurópska úniaJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu