Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Senátor Menendez je opäť obžalovaný z korupcie, našli uňho zlaté tehly

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/(U.S. Attorney's Office via AP)

NEW YORK - Americký senátor Robert Menendez z New Jersey, ktorý je členom Demokratickej strany a šéfom Senátneho výboru pre zahraničné vzťahy, je už druhýkrát obžalovaný z korupcie. V piatok to oznámilo americké ministerstvo spravodlivosti, informuje TASR na základe správ agentúr AFP a AP.

Šesťdesiatdeväťročný senátor a jeho manželka Nadine Menendezová sú obžalovaní z "trestných činov úplatkárstva v súvislosti s ich korupčnými vzťahmi s tromi podnikateľmi z New Jersey," uviedla federálna prokuratúra v New Yorku. Pri prehliadke senátorovho domu objavili zlaté tehly v hodnote 100.000 dolárov a 480.000 dolárov v hotovosti. Ide o druhé obvinenie Menendeza z korupcie v priebehu desiatich rokov. Prvé sa skončilo súdnym procesom bez výsledku. Podľa obžaloby Menendez pomáhal egyptsko-americkému podnikateľovi Waelovi Hanovi chrániť v USA obchodný monopol, ktorý mu udelila egyptská vláda.

Senátor Menendez je opäť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Robert Bumsted)

Bude musieť opäť odstúpiť z vedúcej funkcie

"Menendez okrem iného poskytoval citlivé informácie týkajúce sa americkej vlády a podnikal ďalšie kroky, ktoré tajne pomáhali egyptskej vláde," uvádza sa v obžalobe. Dalším dvom podnikateľom – José Uribemu a Fredove Daibesovi – vraj Menendez prisľúbil využiť svoj vplyv a zasiahnuť do trestných konaní ministerstva spravodlivosti. Podľa úradov sa snažil zmariť stíhanie tým, že presadzoval nomináciu prokurátora, o ktorom sa domnieval, že by ho dokázal ovplyvniť. Menendez zastáva funkciu senátora od roku 2006. Po prvej obžalobe odstúpil z vedúcej pozície v senátnom výbore pre zahraničné veci.

V roku 2015 bol obvinený z prijímania úplatkov v podobe letov súkromným lietadlom, luxusných dovoleniek a viac ako 750.000 dolárov v podobe nezákonných darov na kampaň. Ministerstvo spravodlivosti však obvinenia o tri roky neskôr zrušilo po tom, čo porota nedokázala vyniesť rozsudok. Podľa pravidiel Demokratickej strany bude musieť Menendez znova odstúpiť z vedúcej funkcie. Musí tak urobiť každý člen Senátu obžalovaný z trestného činu. Historický úrad Senátu uvádza, že Menendez je zrejme prvým senátorom v dejinách USA, ktorý bol počas funkčného obdobia obžalovaný z dvoch navzájom nesúvisiacich trestných činov.

Viac o téme: KorupciaRobert MenendezZlaté tehly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu