Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tínedžeri na Slovensku majú skúsenosti s korupciou: Len polovica z nich by ju bola ochotná aj nahlásiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Polovica tínedžerov na Slovensku má skúsenosti s korupciou. Vyplýva to z prieskumu, ktorý na stredoškolákoch realizoval Úrad na ochranu oznamovateľov (ÚOO) v spolupráci s Národným inštitútom vzdelávania a mládeže. V reakcii na tieto zistenia úrad vypracoval alternatívny obsah etickej výchovy. Počas aktuálneho školského roka by sa mal experimentálne testovať na vybraných stredných školách. Informovala riaditeľka odboru prevencie a komunikácie ÚOO Natália Pindrochová.

Prieskum ukázal, že rodinkárstvo, akademická nečestnosť a drobné úplatky v zdravotníctve sú u mladých najčastejšie vnímané formy korupcie. Za bežné ich považuje viac ako 65 percent tínedžerov, pričom približne každý štvrtý mladý človek sa s nimi stretol. Najnižšiu integritu v krajine majú podľa stredoškolákov politici a podnikatelia. Korupcia, z ktorej ťaží rodina, bola u mladých najakceptovanejšia. Takmer polovica z nich bola voči tejto forme benevolentná. Z prieskumu tiež vyplýva, že len polovica stredoškolákov by bola ochotná nahlásiť korupčné správanie. 

archívne video

Kauza volebnej korupcie v obci Žehra: Obvinený starosta je s rozhodnutím súdu spokojný, necíti sa vinný (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Nová etická výchova

Doplnený obsah etickej výchovy by podľa úradu mohol pomôcť zvrátiť celospoločenské nastavenie. Do etiky sa tak zahrnú témy ako akademická čestnosť, integrita, protikorupčné správanie a kritické myslenie. "Osobná integrita patrí medzi správanie, ktoré si osvojujeme, učíme sa ho. Práve tu môže škola výrazne prispieť k príprave mladých na rolu aktívnych občanov. Dnešná doba prináša mnoho výziev, na ktoré školstvo musí reagovať. Preto sme sa rozhodli podať pomocnú ruku v podobe vypracovania nových metodických listov hodnotového vzdelávania k etickej výchove," uviedla predsedníčka úradu Zuzana Dlugošová.  

ÚOO spolu s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR pripravuje experimentálne overovanie nového obsahu etickej výchovy na stredných školách. Po dvoch rokoch testovania a zapracovania pripomienok učiteľov bude obsah etickej výchovy upravený podľa nových potrieb. Do pilotnej fázy projektu sa zapojilo päť škôl z Bratislavského samosprávneho kraja - tri gymnáziá a dve stredné odborné školy. Prieskum bol realizovaný na reprezentatívnej vzorke 2508 študentov prvého a druhého ročníka stredných škôl a gymnázií na začiatku roka 2023. 

Viac o téme: PrieskumKorupciaVýchovaEtikaTínedžeri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu