Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tvrdá rana pre Rusov: Albánsky premiér TOUTO jednou vetou odrovnal ich sťažnosti na Zelenského v OSN

Albánsky premiér Edi Rama na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku.
Albánsky premiér Edi Rama na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku. (Zdroj: SITA/AP Photo/Craig Ruttle)

NEW YORK - Na stredajšom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku sa hneď od začiatku ozývali sťažnosti ruského veľvyslanca pri OSN Vasilija Nebensia (61). Nepáčilo sa mu, že po generálnom tajomníkovi OSN Guterresovi - ako mimochodom aj vlani - ako prvý vystúpil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (45). A to pred 15 členmi Rady. To by podľa jeho názoru zmenilo zasadnutie na „stand-up show pre jedného muža“. Išlo o narážku na Zelenského predchádzajúcu kariéru komika. 

Ediho Ramu - albánskeho premiéra a v súčasnosti predsedu Bezpečnostnej rady OSN – to však nevyviedlo z miery.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 574 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

S pokojom a ráznosťou adresoval Rusom slová: „Rád by som ubezpečil ruských kolegov tu a všetkých ostatných, že nejde o špeciálnu operáciu albánskeho predsedníctva, ale o pokračovanie dlhoročnej a zavedenej praxe, ktorá je v súlade s ustanoveniami OSN.“ Narážal tým na termín "špeciálna vojenská operácia", ktorý Kremeľ používa pre označenie vojny na Ukrajine.

Edi Rama je známy tým, že je pohotový a vtipný, čo predviedol vtipom na Putinovu adresu na tomto zasadnutí. Z miestnosti sa ozýval smiech a ironické pokašliavanie, kým albánsky šéf vlády sebavedomo a chladne ukončil dotieranie Vasilija Nebensiu jednou vetou: "Ak súhlasíte, existuje na to riešenie: Ukončíte vojnu - a prezident Zelenskyj nebude hovoriť."

Najmocnejší orgán Organizácie Spojených národov sa zišiel na okraj všeobecnej rozpravy na Valnom zhromaždení OSN. Napriek brutálnej útočnej vojne proti Ukrajine má Rusko stále právo veta.


 

Viac o téme: Bezpečnostná rada OSNEdi RamaVolodymyr ZelenskyjPremiér Albánska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu