Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Polícia vo Francúzsku zadržala novinárku: Údajne mala zverejniť tajné informácie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Francúzska polícia zadržala novinárku Ariane Lavrilleuxovú v spojitosti s jej článkom z roku 2021, v ktorom napísala, že francúzska tajná služba poskytla Egyptu informácie, ktoré použil na cielené zabíjanie civilistov.

Polícia podľa BBC prehľadala dom novinárky v utorok a následne ju zadržala. Vypočúvať ju má Generálne riaditeľstvo pre vnútornú bezpečnosť (DGSI) vo veci ohrozenia národnej bezpečnosti.Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) tento krok francúzskej polície odsúdila. "Sme znepokojení," povedala Katia Rouxová z francúzskej pobočky organizácie. "Zadržanie novinárky za to, že si robí svoju prácu a zverejňuje informácie vo verejnom záujme, ohrozuje slobodu tlače a dôvernosť informačných zdrojov," vyhlásila predstaviteľka AI.

Lavrilleuxová zverejnila vo svojom článku informácie z uniknutých tajných dokumentov, podľa ktorých francúzske tajné služby spolupracovali s egyptskými orgánmi pri bombardovaní a zabíjaní pašerákov na egyptsko-líbyjskej hranici v rokoch 2016 až 2018. Francúzske služby boli údajne zapojené do "najmenej 19 bombových útokov" proti civilistom.

Polícia vo Francúzsku zadržala
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Článok francúzskej novinárky zverejnil investigatívny spravodajský web Disclose. V čase zverejnenia na webe priznali, že správa obsahuje tajné informácie týkajúce sa národnej bezpečnosti, napriek tomu ich však zverejnia "v mene základného princípu demokracie – práva na informácie".Po zverejnení článku podalo francúzske ministerstvo obrany trestné oznámenie za "vyzradenie utajovaných skutočností týkajúcich sa národnej bezpečnosti".

Viac o téme: ZadržanieNovinárkaInformáciePolícia Francúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu