Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Francúzsko zápasí s inváziou TOHTO hmyzu: Zamoril domácnosti, linky MHD aj vlaky! Zakročiť musí vláda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

PARÍŽ - Parížska radnica požiadala francúzsku vládu, aby v záujme ochrany verejného zdravia urýchlene prijala opatrenia proti plošticiam, ktorých výskyt zaznamenali už aj prostriedkoch hromadnej dopravy. Na svojom webe o tom v piatok informoval denník Le Monde.

Prvý námestník parížskej primátorky Emmanuel Grégoire vyzval, aby štát čo najrýchlejšie prijal akčný plán proti plošticiam, a to aj v súvislosti s tým, že krajina bude na budúci rok hostiteľom olympijských a paralympijských hier.

Archívne video: Svetový deň alergií 2023: Alergia na bodnutie blanokrídlym hmyzom sa dá účinne liečiť

Svetový deň alergií 2023: Alergia na bodnutie blanokrídlym hmyzom sa dá účinne liečiť (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)


Radnica tiež chce, aby bolo riziko zamorenia plošticami zahrnuté do zmluvy o poistení domácností, pretože mnohí majitelia či nájomcovia bytov odmietajú insekticídny postrek pre vysoké náklady.

Ploštice má viac ako 10% domácností

Podľa prieskumu Národnej agentúry pre bezpečnosť potravín, životného prostredia a zdravia pri práci (ANSES), zverejneného v júli, sa zamorenie plošticami vyskytuje v 11 percentách francúzskych domácností bez ohľadu na ich príjem.

V posledných týždňoch hlásili výskyt ploštíc aj cestujúci vo verejnej doprave — MHD, či medzimestských a prímestských vlakoch. Ploštice sa však našli aj v čakárňach na medzinárodnom letisku Roissy. Aj preto francúzsky minister dopravy Clément Beaune v piatok oznámil, že na budúci týždeň zvolá zástupcov dopravných spoločností RATP a SNCF, aby spolu s vládou koordinovali "ofenzívu proti plošticiam".

Živia sa krvou

Ploštica je malý hmyz, ktorý sa živí najmä ľudskou krvou. Najčastejšie sa vyskytuje v matracoch a ich taštičkových pružinách, ale aj v oblečení či batožine. Najčastejším prejavom po uštipnutí plošticou sú drobné poranenia kože. Výskyt ploštíc však môže u niektorých ľudí viesť k rôznym psychickým až psychiatrickým problémom, ako sú poruchy spánku, úzkosti, pocit paniky, uvádza sa v správe ANSES.

Ploštice sa vytratili z každodenného života v 50. rokoch 20. storočia, ale za posledných 30 rokov sa v mnohých rozvinutých krajinách "vrátil na scénu" vďaka zvýšenej mobilite, nákupom oblečenia a doplnkov z druhej ruky i zvyšujúcej sa odolnosti voči insekticídom.

Viac o téme: InváziaPlošticeFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu