Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

OSN varuje pred rizikom chorôb v záplavami postihnutom líbyjskom meste Darna

OSN Zobraziť galériu (3)
OSN (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

DARNA - Agentúry OSN v pondelok varovali, že povodňami postihnutému líbyjskému mestu Darna, kde pred týždňom zahynuli tisíce ľudí, hrozí vypuknutia chorôb v dôsledku používania kontaminovanej vody a nedostatočnej hygieny. Tieto choroby by mohli v oblasti vyvolať "druhú ničivú krízu", upozornila OSN.

 Agentúra AFP vo svojej správe uviedla, že tímy deviatich agentúr OSN sú už niekoľko dní na mieste a poskytujú pomoc a podporu ľuďom postihnutým búrkou Daniel a následnými záplavami.Tímy Detského fondu OSN (UNICEF) napríklad dodali lekárske sady pre poskytnutie primárnej starostlivosti na podporu 15.000 ľudí počas troch mesiacov, špecifikovala AFP s tým, že Úrad vysokého komisára OSN pre uetečencov (UNHCR) distribuoval rôzne zásoby vrátane prikrývok, plachiet a kuchynského vybavenia pre 6200 vysídlených rodín v mestách Darna a Benghází, uviedla podporná misia OSN v Líbyi (UNSMIL).

Záplavy na severovýchode Afriky, mesto Dárna
Zobraziť galériu (3)
Záplavy na severovýchode Afriky, mesto Dárna  (Zdroj: SITA/AP/Jamal Alkomaty)

Spolu s miestnymi predstaviteľmi sa však humanitárne agentúry OSN a Svetová zdravotnícka organizácia obávajú vypuknutia chorôb, najmä z kontaminovanej vody a nedostatočnej hygieny.Minulý týždeň Organizácia Spojených národov zverejnila výzvu na pomoc vo výške viac ako 71 miliónov dolárov pre oblasť mesta Darna a ďalšie časti východnej Líbye.Počet obetí ničivých záplav v meste Darna na východe Líbye sa podľa bilancie z nedele zvýšil na 11.300. Ďalších 10.100 ľudí je stále nezvestných. Záchranné a pátracie operácie pokračujú a očakáva sa, že bilancia obetí porastie.

Záplavy na severovýchode Afriky, mesto Dárna
Zobraziť galériu (3)
Záplavy na severovýchode Afriky, mesto Dárna  (Zdroj: SITA/AP/Jamal Alkomaty)

Rozsiahle povodne v prístavnom meste Darna spôsobila búrka Daniel, ktorá sa východnou časťou Líbye prehnala predminulú nedeľu. V dôsledku búrky sa tam pretrhli dve neďaleké priehrady.Svetová meteorologická organizácia (WMO) vo štvrtok upozornila, že väčšine úmrtí spôsobených ničivými záplavami v Líbyi sa dalo zabrániť, ak by tamojšie systémy včasného varovania a krízového riadenia fungovali správne.

Viac o téme: ZáplavyChorobyRizikoOSNDarna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu