Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Arménski separatisti a Azerbajdžan sa dohodli na dodávkach humanitárnej pomoci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/UK Ministry of Defence/PO Phot Arron Hoare)

JEREVAN - Arménski separatisti v azerbajdžanskej odštiepeneckej enkláve Náhorný Karabach súhlasili v nedeľu s dodávkami humanitárnej pomoci cez územie ovládané Azerbajdžanom. Píše o tom agentúra AFP, podľa ktorej ide o prvý krok k deeskalácii napätej situácie v regióne.

Arménsko obvinilo Azerbajdžan zo stupňovania humanitárnej krízy v Náhornom Karabachu po tom, čo Baku vlani zablokovalo tzv. Lačinský koridor - jedinú prístupovú cestu spájajúcu tento hornatý región s Arménskom.Baku tieto obvinenia odmietlo s tým, že Náhorný Karabach by mohol cez Azerbajdžan dostať všetky dodávky, ktoré potrebuje. Separatisti podľa Azerbajdžanu jednoducho odmietli jeho návrh simultánne otvoriť Lačinský koridor i agdamskú cestu spájajúcu Náhorný Karanach so zvyškom Azerbajdžanu.

Arménski separatisti a Azerbajdžan
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Emrah Gurel)

Vláda separatistov v nedeľu oznámila, že súhlasila s umožnením "simultánnych dodávok humanitárneho tovaru" cez obe trasy, píše AFP.Azerbajdžanské ministerstvo zahraničných vecí v Baku potvrdilo, že bolo Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK) informované o súhlase separatistických úradov s "paralelnými dodávkami humanitárneho tovaru od (pondelka) 18. septembra".

Európska únia i Spojené štáty vyzývali na opätovné otvorenie Lačinského koridoru i agdamskej cesty pre humanitárnu pomoc, keďže v Náhornom Karabachu došlo k nedostatku potravín i liekov.Náhorný Karabach bol centrom dvoch vojen medzi oboma kaukazskými susedmi. Šesť týždňov bojov na jeseň 2020 sa skončilo prímerím sprostredkovaným Ruskom, na základe ktorého sa Arménsko vzdalo rozsiahlych území, ktoré ovládalo celé desaťročia.

Viac o téme: DohodaHumanitárna pomocDodávkyAzerbajdžanArménsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu