Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Z arménskych oblastí v Karabachu evakuovali z množstva obcí už vyše 7-tisíc ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JEREVAN - Arméni v Náhornom Karabachu oznámili, že od spustenia azerbajdžanskej vojenskej operácie v tomto regióne bolo evakuovaných už vyše 7000 ľudí. Informuje o tom agentúra AFP.

"Viac ako 7000 ľudí už bolo evakuovaných zo 16 civilných obcí v (arménskych) regiónoch Askeran, Martakert, Martuni a Šuši v Arcachu/Náhornom Karabachu," uviedol na sociálnych sieťach karabašský ombudsman Gegham Stepanjan, pričom pre Karabach použil aj arménsky názov.

V utorok spustili operáciu

Azerbajdžan v utorok v Náhornom Karabachu spustil pozemnú vojenskú "protiteroristickú" operáciu, ktorej deklarovaným cieľom je "obnovenie ústavného poriadku". Podľa najnovšej bilancie arménskych úradov v Karabachu si azerbajdžanská operácia v Karabachu vyžiadala už najmenej 25 mŕtvych vrátane dvoch civilistov.

Karabašskí Arméni vyzvali Baku na rokovania. Azerbajdžan však mierové rozhovory podmienil ich kapituláciou a rozpustením ich separatistickej vlády. Obe krajiny sa už desaťročia sporia o separatistický región Náhorný Karabach, ktorý je oficiálne súčasťou Azerbajdžanu, avšak od začiatku 90. rokov je pod kontrolou miestnych Arménov. Počas šesťtýždňovej vojny v roku 2020 Azerbajdžan znovu získal kontrolu nad niektorými karabašskými regiónmi a následne s Arménskom podpísal prímerie, ktoré sprostredkovalo Rusko.

Z arménskych oblastí v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Z arménskych oblastí v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Azerbajdžan tvrdí, že v Karabachu ovládol desiatky arménskych pozícií

Azerbajdžan v utorok vyhlásil, že jeho ozbrojené sily prevzali v Náhornom Karabachu kontrolu nad desiatkami vojenských pozícií, ktoré mali predtým v rukách tamojší arménski separatisti. Informuje agentúra AFP. Baku v utorok spustilo v tomto spornom regióne pozemnú vojenskú "protiteroristickú" operáciu, ktorej deklarovaným cieľom je "obnovenie ústavného poriadku".

"Viac ako 60 bojových pozícií arménskych (separatistických) ozbrojených jednotiek je teraz pod kontrolou našich ozbrojených síl," povedal niekoľko hodín po spustení ofenzívy na tlačovej konferencii hovorca azerbajdžanského ministerstva obrany. Arménski separatisti po vypuknutí ofenzívy vyzvali Baku na rokovania. Azerbajdžan však mierové rozhovory podmienil ich kapituláciou a rozpustením ich separatistickej vlády.

Obe krajiny sa už desaťročia sporia o separatistický región Náhorný Karabach, ktorý je oficiálne súčasťou Azerbajdžanu, avšak od začiatku 90. rokov je pod kontrolou Arménov. Počas šesťtýždňovej vojny v roku 2020 Azerbajdžan znovu získal kontrolu nad niektorými karabašskými regiónmi a následne s Arménskom podpísal prímerie, ktoré sprostredkovalo Rusko.

Viac o téme: EvakuáciaAzerbajdžanArménskoNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu