Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Švédsko robí všetko pre to, aby sme neratifikovali jeho vstup do NATO, vyhlásil Gulyás

Gergely Gulyás
Gergely Gulyás (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Švédsko robí všetko pre to, aby zabránilo Maďarsku ratifikovať jeho vstup do Severoatlantickej aliancie. Vyhlásil to v stredu šéf úradu vlády Gergely Gulyás v súvislosti s protimaďarským dokumentom, ktorý premietajú na švédskych školách. S odvolaním sa na server mandiner.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa Gulyása tento krátky film stojí za to premietnuť členom parlamentnej frakcie Fidesz-KDNP, ktorí každé štyri roky bojujú o poslanecký mandát v oveľa rozmanitejšom verejnom živote, aký je vo Švédsku. "Potom nech poslanci parlamentu sami rozhodnú o tom, či podporia vstup Švédska do NATO. Krajiny, ktorá tvrdí, že nie sme demokraciou," poznamenal šéf úradu vlády s tým, že premietanie navrhne predsedovi frakcie Fideszu Mátému Kocsisovi.

Politické vzťahy medzi Maďarskom a Švédskom sa musia zlepšiť

Vstup Fínska do NATO maďarský parlament ratifikoval 27. marca. Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács v apríli vyhlásil, že Švédsko neustále podkopáva vzájomné vzťahy a prejavuje nedostatok pozornosti a rešpektu. Orbán 23. mája v katarskej Dauhe vyhlásil, že politické vzťahy medzi Maďarskom a Švédskom sa musia zlepšiť, až potom bude Maďarsko ochotné schváliť žiadosť tejto severskej krajiny o členstvo v NATO.

Ankara vstup Švédska do Aliancie podporuje

Maďarsko a Turecko sú jedinými krajinami NATO, ktorých parlamenty vstup Švédska ešte neratifikovali. Turecký prezident Erdogan však v júli svoje "veto" stiahol a ohlásil, že Ankara vstup Švédska do Aliancie podporuje a čoskoro túto záležitosť predloží na schválenie parlamentu. Neskôr však uviedol, že Turecko neratifikuje vstup Švédska skôr než v októbri.

Viac o téme: NATOMaďarskoŠvédskoGergely Gulyás
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu