Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Počet obetí zemetrasenia v Maroku stúpil na takmer 2 500: Záchranné tímy vyslali viaceré štáty

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Mosa'ab Elshamy)

RABAT - Maroko, ktoré v piatok zasiahlo silné zemetrasenie, zatiaľ prijalo ponuky na vyslanie záchranných a pátracích tímov iba od Španielska, Británie, Kataru a Spojených arabských emirátov (SAE). Uviedlo to dnes podľa agentúry AFP marocké ministerstvo vnútra.

Na 2 497 stúpol počet obetí ničivého zemetrasenia v Maroku. Ďalších 2476 ľudí je zranených, uviedlo v pondelok marocké ministerstvo vnútra. Informuje na základe správy agentúry AFP.

Archívne video: Masívne zemetrasenie v Turecku

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

Zemetrasenie s magnitúdou 6,8 zasiahlo oblasť juhozápadne od Marrákeša v piatok, pričom ešte v nedeľu sa počet potvrdených obetí zvýšil na 2122 a bilancia zranených na 2421. Ide o najsilnejšie zemetrasenie v Maroku za vyše 100 rokov a zároveň aj najtragickejšie od roku 1960, keď pri zemetrasení v Agadare zahynulo vyše 12-tisíc ľudí.

Rabat v nedeľu akceptoval ponuku Španielska, Británie, Kataru a Spojených arabských emirátov na pomoc s dôsledkami ničivého zemetrasenia. Aby nedošlo k problémom pri koordinácii záchranných a pátracích prác, Maroko dosiaľ súhlasilo s ponukami len štyroch uvedených štátov. V prípade potreby však využije aj asistenciu iných krajín.

Lietadlo s dodávkou potrebnej pomoci vypravili v nedeľu večer z Kataru. Španielsko poslalo do Maroka 86 záchranárov a osem pátracích psov. Francúzsko podľa slov prezidenta Emmanuela Macrona je ochotné poskytnúť pomoc v prípade, ak o to Maroko požiada. Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová zároveň uvoľnila päť milión eur na pomoc pre neziskové organizácie už pôsobiace v Maroku.
 

Maroko prijalo pomoc zatiaľ len od niektorých štátov

Do Maroka je teraz pripravený vyraziť tiež tím českých hasičov, ktorý je zameraný na vyhľadávanie v sutinách. Hovorkyňa hasičov uviedla, že marocká strana prejavila o český záchranný tím záujem. Dodala však, že je nutné počkať, kým ČR dostane z Maroka oficiálnu nótu. Dnes v noci podľa hovorkyne českí hasiči do Maroka zrejme neodletí, o ďalšom postupe sa pravdepodobne rozhodne až v pondelok ráno.

Marocké ministerstvo vnútra uviedlo, že "v tejto fáze" odpovedalo kladne na ponuky Španielska, Británie, Kataru a SAE vyslať pátracie a záchranné tímy. Pripravenosť poskytnúť pomoc avizovali aj ďalšie krajiny, napríklad Francúzsko, Spojené štáty, Izrael, Turecko, Kuvajt alebo Alžírsko.

Zemetrasenie v Maroku si podľa najnovších údajov vyžiadalo najmenej 2 122 mŕtvych a 2 421 zranených. Niektorí Maročania sa podľa agentúry AP na sociálnych sieťach sťažujú, že vláda nedovoľuje rozsiahlejšiu pomoc zo zahraničia.

Marocká vláda zriadi osobitný fond na pomoc ľuďom po zemetrasení

Po silnom zemetrasení marocká vláda oznámila zriadenie fondu pomoci ľuďom v núdzi. Majú z neho byť hradené okrem iného náklady na zabezpečenie poškodených domov, uviedol spravodajský server Hespress s odvolaním sa na hovorcu vlády. Objem predpokladaných prostriedkov vo fonde nespresnil.

Podľa hovorcu majú do fondu smerovať peniaze verejných inštitúcií aj dobrovoľné príspevky súkromného sektora. Na lekárske ošetrenie viac ako 2-tisíc zranených bolo mobilizovaných okrem miestnych nemocníc a ošetrovateľských služieb viac ako tisíc lekárov a 1 500 zdravotných sestier a opatrovateľov. 

Počet obetí zemetrasenia v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Mosa'ab Elshamy)

Okrem toho Maroko v nedeľu oznámilo, že prijme pomoc zo štyroch krajín. Kladne odpovedalo na ponuky Španielska, Británie, Kataru a Spojených arabských emirátov vyslať pátracie a záchranné tímy. Pomoc oznámila aj Saudská Arábia. Kráľ Salmán a korunný princ Muhammad bin Salmán nariadili zriadenie leteckého mosta pre dodávky pomoci do Maroka, oznámila štátna tlačová agentúra SPA v nedeľu neskoro večer.

Viac o téme: PomocZemetrasenie ŠpanielskoMarokoBritániaKatarSpojené arabské emiráty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu