Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Izrael z okupovaných Golanských výšin ostreľoval ciele v Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

JERUZALEM - Izraelský tank vo štvrtok z okupovaných Golanských výšin zaútočil na ciele na území Sýrie. Informoval o tom fotograf agentúry AFP i samotná izraelská armáda. Izraelská armáda vo vyhlásení uviedla, že cieľom útoku boli "dva dočasné objekty", ktoré sýrska armáda používala v rozpore so zmluvou o odpútaní síl uzavretou medzi oboma krajinami v roku 1974.

Podľa fotografa AFP izraelský tank vypálil najmenej dve strely. Izrael vytlačil Sýriu z Golanských výšin počas Šesťdňovej vojny v roku 1967. Neskôr túto oblasť anektoval, hoci Organizácia Spojených národov (OSN) tento krok neuznala.

Ostreľovanie nastalo po dronovom útoku

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) sa ostreľovanie cieľov v Sýrii odohralo krátko po útoku izraelského dronu, pri ktorom vo štvrtok zahynuli dvaja militanti skupiny Islamský džihád. SOHR uvádza, že útok sa mal odohrať neďaleko demarkačnej línie na Golanských výšinách, Izraelská armáda sa k tomu odmietla vyjadriť.

Počas viac ako desať rokov trvajúcej vojny v Sýrii podnikol susedný Izrael na jej území stovky leteckých útokov, ktoré sa zameriavali predovšetkým na sily podporované Iránom a bojovníkov Hizballáhu, ako aj na pozície sýrskej armády.

Viac o téme: StreľbaSýriaIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu