Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Počas klimatických protestov v Amsterdame zadržali vyše 500 aktivistov

Protestujúci blokujú diaľnicu počas klimatického protestu Extinction Rebellion a ďalších aktivistov neďaleko holandského parlamentu v holandskom Haagu
Protestujúci blokujú diaľnicu počas klimatického protestu Extinction Rebellion a ďalších aktivistov neďaleko holandského parlamentu v holandskom Haagu (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

AMSTERDAM - Vyše 500 aktivistov zadržala holandská polícia v nedeľu počas už v poradí druhého dňa klimatických protestov. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Stovky demonštrantov pochodovali v nedeľu okolo obeda po diaľnic A12 vedúcej do Haagu. Ignorovali tak výzvy úradov, aby počas protestu neblokovali túto dopravnú tepnu vedúcu do holandskej metropoly, v ktorej sídli vláda. V sobotu pritom polícia taktiež zadržala približne 2 400 demonštrantov po tom, čo tú istú diaľnicu zablokovalo asi 10-tisíc aktivistov.

Archívne video: Klimatický zákon otvorí možnosť žalovať štát za neplnenie klimatických nástrojov, ťarchu budú znášať nečinné rezorty

Klimatický zákon otvorí možnosť žalovať štát za neplnenie klimatických nástrojov, ťarchu budú znášať nečinné rezorty (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Hnutie Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu), ktoré tieto protesty organizuje, uviedlo, že aktivisti budú túto diaľnicu blokovať na každý deň, kým holandská vláda neprestane využívať verejné financie na dotovanie ropného a plynárenského priemyslu. Skupina totiž obviňuje vládu z nedodržania sľubu, že skončí s daňovými úľavami a inými formami dotácií pre leteckú a lodnú dopravu, s výrobou elektrickej energie z fosílnych palív či s ťažbou ropy.

Viac o téme: ProtestyZadržanieHolandskoKlimatickí aktivistiKlimatická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu