Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Protest pokračuje: Protivládni demonštranti zablokovali ulice v Jerevane

Protesty v uliciach Jerevanu
Protesty v uliciach Jerevanu (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

JEREVAN - Protivládni demonštranti v piatok v arménskej metropole Jerevan už tretí deň po sebe protestovali proti prístupu vlády ku kríze v regióne Náhorný Karabach. Ten sa nachádza na území Azerbajdžanu, ale väčšinu obyvateľov tam tvoria Arméni.Informuje agentúra AFP.

Arménski separatisti v Náhodnom Karabachu sa v stredu dohodli s azerbajdžanskou vládou, že zložia zbrane a rozpustia svoje ozbrojené jednotky. Na prímerie pristúpili po úspešnej bleskovej ofenzíve Azerbajdžanu. Baku tvrdí, že ju podnikol s cieľom aby "v regióne obnovil ústavný poriadok". Náhorný Karabach bol pod kontrolou arménskych separatistov od 90. rokov 20. storočia, teda od vojny medzi oboma zarytými nepriateľmi.

Samotné Arménsko proti najnovšej ofenzíve vojensky nezasiahlo

Opozičné strany preto obviňujú premiéra Nikola Pašinjana z priveľkých ústupkov voči Baku a požadujú jeho odstúpenie. V parlamente chcú tiež iniciovať impeachment (obžalobu) Pašinjana. V piatok ráno malé skupiny protestujúcich blokovali ulice v celej arménskej metropole a chceli zabrániť zasadnutiu Pašinjanovho kabinetu plánovanému na piatok neskôr.

Polícia zadržala opozičného politika Andranika Tevanjana, jedného z organizátorov protestu. V stredu a vo štvrtok boli po nepokojoch pred Pašinjanovým úradom zadržané desiatky protestujúcich, ktorí hádzali fľaše a kamene a pokúšali sa vniknúť do budovy. Poriadková polícia použila omračujúce granáty a varovala, že použije "špeciálne opatrenia", ak budú potýčky pokračovať.

Pašinjan vo štvrtok večer v televíznom prejave vyhlásil, že jeho vláda "bude proti výtržníkom konať dôsledne v súlade so zákonom". "Moja výzva, výzva mojej vlády je stále rovnaká: zachovajte v týchto emotívnych a ťažkých časoch pokoj a neprekračujte medze zákona," povedal arménsky premiér.

Viac o téme: VládaDemonštrantiUliceJerevan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu