Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na protivládnom proteste v Tel Avive sa zúčastnili tisíce ľudí

38. týždeň protestov proti súdnej reforme v Izraeli Zobraziť galériu (3)
38. týždeň protestov proti súdnej reforme v Izraeli (Zdroj: TASR/AP/Ariel )

TEL AVIV - Vyše 100.000 ľudí v sobotu večer opäť protestovalo v izraelskom prístavnom meste Tel Aviv proti reforme súdnictva a politike izraelskej pravicovej vlády. Informuje správa agentúry DPA.

Demonštranti niesli na proteste plagát s červeným pozadím a fotografiou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s nápisom "Diktátor na úteku". Netanjahu je totiž v súčasnosti na návšteve v Spojených štátoch, no jeho cesta je poznačená práve protestami proti kontroverznej reforme súdnictva.

Protesty v Izraeli sa konajú už 38 týždňov

Koncom júla totiž izraelský parlament schválil prvú časť reformy o súdnictve, ktorú sa snaží presadiť vláda. Táto časť súdnej reformy obmedzuje právomoci Najvyššieho súdu, ktorý doteraz mohol blokovať rozhodnutia vlády, ak usúdil, že sú neprimerané. Na túto zmenu tlačili najmä Netanjahuovi krajne pravicoví a ortodoxní spojenci vo vláde, podľa ktorých sú neprimerané práve kompetencie Najvyššieho súdu.

38. týždeň protestov proti súdnej reforme v Izraeli
Zobraziť galériu (3)
38. týždeň protestov proti súdnej reforme v Izraeli  (Zdroj: TASR/AP/Ariel )

Podľa kritikov je reformu možné považovať za hrozbu pre demokraciu v Izraeli. Netanjahuova vláda však tvrdí, že izraelský Najvyšší súd je príliš mocný a cieľom reformy je nastoliť rovnováhu. Rokovania o kompromise pritom zatiaľ neviedli k riešeniu. Najvyšší súd v súčasnosti posudzuje osem žalôb podaným proti kontroverznému zákonu. Netanjahu pritom v piatok v rozhovore pre televíziu CNN odmietol jasne odpovedať na to, či bude rozhodnutia Najvyššieho súdu v tejto veci rešpektovať.

Viac o téme: VládaProtestSúd Tel Aviv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu