Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

VOJNA na Ukrajine Deň päťstošesťdesiaty piaty (9. septembra 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Ukrainian Emergency Service via AP)

KYJEV - Kyjev v sobotu kritizoval spoločné kompromisné vyhlásenie lídrov skupiny G20 o ruskej invázii na Ukrajinu, ktoré odsudzuje použitie sily s cieľom získať územie, ale nemenuje Rusko a ani ho priamo nekritizuje. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP a z portálu britského denníka The Guardian. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 562

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 562 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:00 Ruský útok zranil civilistov v Černihivskej oblasti. Ruské ostreľovanie zranilo 9. septembra 68-ročného muža v obci Kostobobriv v Černihivskej oblasti, informovala prokuratúra Černihivskej oblasti.

19:03 Dozorná agentúra OSN varovala pred možným ohrozením nukleárnej bezpečnosti po zintenzívnení bojov neďaleko ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), ktorá je najväčšou v Európe. TASR o tom informuje na základe sobotňajšej správy agentúry AP.

19:01 Japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši sa v sobotu na svojej prvej návšteve Kyjeva stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Sľúbil mu podporu Tokia a dohodli sa aj na začatí rokovaní o spolupráci oboch krajín v oblasti bezpečnosti. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

18:06 Ruská vyjednávačka Svetlana Lukašová povedala v sobotu novinárom v indickom hlavnom meste Naí Dillí, že spoločné vyhlásenie dosiahnuté na summite lídrov skupiny krajín G20 je "vyvážené" a Moskva ho víta. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Kyjev naopak kritizoval kompromisnú spoločnú deklaráciu.

17:26 V Rumunsku našli nové trosky ruského bezpilotného lietadla.

16:45 V okupovanom Simferopole horí vojenská jednotka.

16:40 Lídri členských krajín zoskupenia G20 sa v sobotu na summite v indickom Naí Dillí dohodli na spoločnej deklarácii, v ktorej odsúdili použitie sily na Ukrajine s cieľom získať tam územia, ale nemenovali Rusko. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

15:31 Rusko očakáva, že bude predávať plyn Číne takmer za polovičnú cenu v porovnaní s Európou. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a Bloomberg.

14:11 Nezávislí pozorovatelia počas regionálnych volieb v Rusku hlásia narušenia a podvody na mnohých miestach. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry DPA.

13:45 SBU zaútočila na „volebné“ sídlo okupantov v regióne Zaporizhzhia kamikadze bezpilotnými lietadlami Dva drony prileteli do ruského sídla v okupovanej obci Skelki, okres Vasilievsky. Budova slúžila na úschovu hlasovacích lístkov a listín.

13:00 Lídri členov zoskupenia G20 sa v sobotu na summite v Naí Dillí dohodli na spoločnej deklarácii aj napriek výrazným názorovým rozdielom v spojitosti s vojnou na Ukrajine. Oznámil to indický premiér Naréndra Módí. Informujú agentúry AFP a DPA. Lídri podľa jeho slov dosiahli na deklarácii zhodu s prispením ťažkej práce a spolupráce. Podrobné znenie tohto vyhlásenia však ešte nebolo zverejnené.

Samit G20 v Naí Dillí
Zobraziť galériu (3)
Samit G20 v Naí Dillí  (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

12:35 Erdogan žiada lídrov G20, aby čiastočne splnili požiadavky Ruska na „dohodu o obilninách“ a zmiernili sankcie.  Hovoríme o poistení ruského exportu potravín a hnojív a napojení na systém SWIFT. Pripomeňme si, že Erdogan sa minulý týždeň stretol s Putinom.

12:00Fínsko rozptýli vakcínu proti besnote na hraniciach s Ruskom. Fínsko je krajina bez besnoty. Z územia Ruskej federácie sa však túlajú túlavé psy a divé zvieratá, ktoré môžu potenciálne prenášať túto chorobu a Fínsko sa snaží chrániť. Vakcína vyzerá ako jedlé brikety.

11:12 Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu zagratuloval severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi pri príležitosti 75. výročia založenia KĽDR. Takisto žiadal pevnejšie väzby s touto krajinou vo všetkých oblastiach. Informuje agentúra AFP.

11:00 Rusko sa napriek rozsiahlym sankciám vracia ku globálnemu obchodu.  Objem tovaru vyloženého v troch najväčších ruských prístavoch – Petrohrade, Vladivostoku a Novorossijsku – sa v auguste priblížil k predvojnovému maximu. Nie je jasné, odkiaľ tovar pochádza, ale aktivita v týchto prístavoch bola prekvapivo vysoká, píše Business Insider.

10:25 Japonský minister zahraničia Yoshimasa Hayashi pricestoval na Ukrajinu.  Stretne sa so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom a porozpráva sa o plánoch Japonska prispieť k oživeniu ekonomiky Ukrajiny začiatkom roka 2024.

9:45 Nemecká pravicovo-extrémistická strana „Freie Sachsen“ usporiadala demonštráciu na podporu ruskej reštaurácie. Ruská reštaurácia v Mittweida sa dostala na titulky, keď jej majiteľka Alena Dirksen zverejnila video, v ktorom vyzýva Putina, aby bombardoval mesto Drážďany. Polícia v týchto chvíľach vedie predbežné vyšetrovanie pre podozrenie z verejného podnecovania k páchaniu trestnej činnosti. Navyše je voči nej začaté konkurzné konanie.

9:00 Obyvateľ Sumy, ktorý bol zranený v dôsledku včerajšieho ruského útoku na obytný dom, zomrel v nemocnici. Celkovo sa pri štrajku zranili štyria ľudia.

8:15 Obloha nad okupovaným Doneckom.

7:35 Prezident Volodymyr Zelenskyj diskutoval o ceste Ukrajiny k mieru v telefonickom rozhovore so saudskoarabským korunným princom a premiérom Mohammedom bin Salmanom 8. septembra.

7:10 Zahraničná spravodajská služba a ruská GRU súperia o Prigožinove aktíva.  Podľa dvoch západných predstaviteľov zahraničná spravodajská služba pravdepodobne získa kontrolu nad Prigozhinovými propagandistickými zdrojmi, zatiaľ čo ministerstvo obrany a GRU - nad operáciami PMC Wagnera, uvádza The New York Times.

6:40 Rusko sa spolieha, že výsledky budúcoročných prezidentských volieb v Spojených štátoch povedú k zníženiu americkej podpory pre Ukrajinu. V piatok to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje správa agentúry AFP. Ukrajinský prezident zdôraznil, že obe hlavné politické strany v USA stoja za Ukrajinou, avšak niektorí republikáni vyzývajú na zníženie podpory. Podľa Zelenského je ale dôležité, že Ukrajinu podporuje americká verejnosť.

6:10 Ukrajinské protikorupčné úrady zmrazili vyše tri miliardy hrivien patriacich oligarchovi Ihorovi Kolomojskému, ktorý je vo väzbe v rámci vyšetrovania podozrení zo sprenevery. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na správy ukrajinských médií. 

6:00 Rumunské a americké námorníctvo uskutoční spoločné cvičenie „Sea Breeze 23.3“ v Čiernom mori a delte Dunaja Cvičenia sa zúčastní aj vojenský personál z Bulharska, Francúzska, Veľkej Británie, Turecka a Ukrajiny. Cvičenie bude prebiehať od 11. do 15. septembra.

Ženy do armády

Oznámil to v piatok ráno Fedir Venislavskyj, poslanec ukrajinského parlamentu a člen tamojšieho premenného výboru pre národnú bezpečnosť, obranu a tajné služby. V rozhovore pre ukrajinské médiá dodal, že obmedzenie vycestovať do zahraničia sa bude vzťahovať výlučne "na ženy, ktoré už boli zmobilizované".

Ani na ženy, ktoré už teraz slúžia v armáde, sa podľa jeho slov nevzťahuje zákaz vycestovania, aký naopak pre ukrajinských mužov platí od 22. februára 2022, a síce dňa, keď Rusko napadlo Ukrajinu. Venislavskyj dodal, že v súčasnosti nie je v pláne žiadne rozšírenie povinnej mobilizácie na ukrajinské ženy s iným než uvedeným lekárskym či farmaceutickým vzdelaním. 

Na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny prichádza japonský minister zahraničia

Na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny dnes prichádza japonský minister zahraničia Jošimasa Hajašu. V Kyjeve sa stretne so svojím náprotivkom Dmytrom Kulebou. S odvolaním sa na oznámenie japonskej vlády o tom informuje agentúra Kjódó.

Hajaši prichádza, aby vyjadril pevnú podporu krajine, ktorá už viac ako rok a pol vzdoruje ruskej vojenskej agresii. Bude tiež riešiť jej zapojenie do medzinárodného spoločenstva s cieľom čo najskôr ukončiť ruskú inváziu na Ukrajinu, uviedlo ministerstvo zahraničia vo vyhlásení.

Je to prvá návšteva japonského ministra zahraničia na Ukrajine od februára 2022, keď Moskva spustila svoju takzvanú špeciálnu vojenskú operáciu. Na Ukrajinu už po ruskej invázii vyslali svojich najvyšších diplomatov všetky ostatné členské krajiny skupiny G7. Japonsko je posledné, kto tak robí, píše Kjódó.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu