Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň päťstosedemdesiaty (14. septembra 2023)

Vladimir Putin a Alexandr Lukašensko Zobraziť galériu (6)
Vladimir Putin a Alexandr Lukašensko (Zdroj: SITA/Pool Photo via AP, File)

MOSKVA - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko pricestoval vo štvrtok do čiernomorského letoviska Soči na oficiálnu návštevu Ruska, oznámili bieloruské štátne médiá. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 567

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 567 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa čoskoro stretne s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

21:15 Spojené štáty vo štvrtok odsúdili rozhodnutie Ruska vyhostiť dvoch amerických diplomatov a prisľúbili, že podniknú protiopatrenia. "Toto nevyprovokované vyhostenie nášho diplomatického personálu je úplne neopodstatnené," povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller. "Ľutujeme, že sa Rusko vybralo touto cestou a určite môžete očakávať, že na ich činy primerane zareagujeme," dodal.Rusko vo štvrtok oznámilo, že vyhostí dvoch zamestnancov americkej ambasády v Moskve za údajné napojenie na bývalého pracovníka konzulátu USA v ruskom Vladivostoku Roberta Šonova, ktorého Moskva obvinila zo špionáže.

20:45 Objavili sa zábery útoku námorného dronu na ruskú vojnovú loď, pravdepodobne „Vasily Bykov“.

20:30 V Rusku na jeseň 2023 určite nedôjde k novej mobilizácii, povedal Jurij Švytkin, podpredseda obranného výboru Štátnej dumy.

20:00 Ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že Moskva bude primerane reagovať na štvrtkové vyhostenie ruského diplomata zo Slovenska. Slovenská republika vo štvrtok rozhodla o vyhostení pracovníka Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR. Dôvodom sú jeho aktivity, ktoré boli v príkrom rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Tie boli zdokumentované príslušnými orgánmi SR."Uvedená osoba musí opustiť územie Slovenskej republiky do 48 hodín," uviedlo slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

19:30 Ukrajinské ozbrojené sily zasiahli dnes ráno dve ruské lode typu „Vasily Bykov“. Uvádza sa, že lode boli poškodené. Informovalo o tom strategické velenie AFU.

19:00 Video poškodenej pristávacej lode "Minsk" po náraze do závodu na opravu lodí v Sevastopole.

18:45 Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová zmenila svoje štvrtkové vyhlásenie o tom, že ukrajinské sily opätovne dobyli dedinu Andrijivka neďaleko ťažko skúšaného mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe krajiny.Maľarová pôvodne oznámila, že dedina Andrijivka je "naša" a kyjevské sily sa posúvajú smerom k Bachmutu. Ukrajinskí vojaci v teréne však toto vyhlásenie odmietli.

18:30 Bohatí Rusi stále pokračujú v presunoch hotovosti cez švajčiarske bankové účty aj po rozsiahlej invázii Moskvy na Ukrajinu. Ukázalo to vo štvrtok vyšetrovanie švajčiarskych médií.Uniknuté dokumenty, ktoré analyzovala skupina Tamedia, ukázali, že aj rodinní príslušníci Alexandra Ponomarenka, šéfa moskovskej vodárenskej spoločnosti Mosvodokanal, ktorý verejne podporil vojnu, si uložili milióny vo Švajčiarsku aj po začiatku konfliktu.

18:20 Do Dánska dorazili z USA prvé štyri bojové lietadlá F-35, ktoré sú súčasťou náhrady za staršie stroje F-16 poskytnuté Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok dánske ministerstvo obrany. Moderné americké lietadlá pristáli na leteckej základni Skrydstrup. Dánsko si ich od výrobcu Lockheed Martin objednalo celkovo 27 stojov F-35. Šesť z nich by malo zostať v USA pre potreby výcviku a zvyšné postupne dodajú škandinávskej krajine.

18:15 Slovenská republika rozhodla vo štvrtok o vyhostení pracovníka Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR. Dôvodom sú jeho aktivity, ktoré boli v príkrom rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Zdokumentované boli príslušnými orgánmi SR. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR."Uvedená osoba musí opustiť územie Slovenskej republiky do 48 hodín," skonštatoval rezort slovenskej diplomacie.

18:00 Najvyšší protikorupčný súd Ukrajiny zatkol v neprítomnosti bývalého ministra zdravotníctva Maxima Stepanova.

17:45 Poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok oznámil, že o niekoľko dní sa zrejme v New Yorku stretne s ukrajinským kolegom Volodymyrom Zelenským a bude s ním diskutovať o poľskom zákaze dovozu ukrajinského obilia. Duda má v nedeľu 17. septembra začať štvordňovú návštevu Spojených štátov, kde sa zúčastní na 78. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku."O niekoľko dní máme s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským stretnutie," povedal Duda vo štvrtok pre portál tlačovej agentúry pap.pl. "Musíme brániť svoje záujmy," vysvetlil.

Andrzej Duda
Zobraziť galériu (6)
Andrzej Duda  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

17:30 Ukrajinské jednotky oslobodili Andriivku, uviedla námestníčka ministra obrany Ukrajiny Hanna Maliar.

17:00 Rezidencia britského veľvyslanca v centre Moskvy môže byť zabavená a odovzdaná „vlasteneckým organizáciám“.

16:45 Ukrajinskí piloti dokončili prvý výcvik zameraný na obsluhu stíhačiek Gripen švédskej výroby. Uviedol to vo štvrtok švédsky minister obrany Pal Jonson.Švédska vláda ešte v júni avizovala, že ukrajinským pilotom dá možnosť otestovať svoje gripeny, ktoré vyrába švédska firma Saab. Štokholm však zatiaľ nepotvrdil, či tieto lietadlá poskytne ukrajinským vzdušným silám.

16:35 Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo dvoch zamestnancov veľvyslanectva USA v Rusku za non grata a požadovalo, aby opustili ruské územie do 7 dní.

16:30 Spojené štáty vo štvrtok oznámili, že zavádzajú sankcie voči viac než 150 spoločnostiam a jednotlivcom z Ruska, Turecka, Spojených arabských emirátov (SAE) a Gruzínska. Obviňujú ich z pomoci Kremľu pri obchádzaní sankcií a prístupe k technológiám a finančným prostriedkom na podporu invázie na Ukrajine. 

Sankcie zasiahnu päť tureckých spoločností a jedného tureckého občana, ktorí údajne pomáhajú Rusku vyhýbať sa sankciám a podporujú Moskvu vo vojne na Ukrajine, píše Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa ministerstva financií USA. Ide o prepravné a obchodné firmy čeliace obvineniam, že pomáhajú s opravou sankcionovaných plavidiel spojených s ruským ministerstvom obrany, ako aj s presunom tovaru dvojakého použitia.

16:20 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko pricestoval vo štvrtok do čiernomorského letoviska Soči na oficiálnu návštevu Ruska, oznámili bieloruské štátne médiá. Rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sú naplánované na piatok. Podľa Lukašenkovej tlačovej služby sa budú týkať medzinárodnej agendy, regionálnych záležitostí, ako aj ekonomických tém, napríklad spoločného úsilia o nahradenie zahraničného dovozu domácou výrobou.Podľa hovorcu Kremľa pôjde tento rok už o siedme stretnutie Putina s Lukašenkom.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Alexander Demianchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

16:15 Ukrajina vo štvrtok oznámila, že jej sily znovu dobyli dedinu Andrijivka neďaleko ťažko skúšaného mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe krajiny. Podarilo sa im to po niekoľkých mesiacoch namáhavej protiofenzívy proti dobre opevneným ruským pozíciám. Kyjev začal v júni protiofenzívu, ktorej cieľom je vytlačiť sily Kremľa z juhu a východu Ukrajiny. Najprv si však zhromaždil západné zbrane a vytvoril útočné prápory.

16:00 Rusko vo štvrtok oznámilo, že vyhostí dvoch zamestnancov americkej ambasády v Moskve za údajné napojenie na bývalého pracovníka konzulátu USA v ruskom Vladivostoku Roberta Šonova, ktorého Moskva obvinila zo špionáže. Podľa AFP ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že dvaja vyhostení americkí diplomati "vykonávali nezákonnú činnosť tým, že sa spojili s ruským občanom (Robertom) Šonovom".

15:45 Kremeľ je čoraz viac citlivý na správy o druhej vlne mobilizácie do armády, uviedol vo štvrtok portál britskej televízie Sky News s odvolaním sa na článok ruského nezávislého spravodajského webu Meduza so sídlom v Lotyšsku.Podľa správy poslala vláda ruského prezidenta Vladimira Putina "naliehavú žiadosť" ruským provládnym médiám, aby sa zdržali informovania o predpokladanom vývoji v budúcnosti v tejto veci.

15:30 Medzinárodný trestný súd otvoril kanceláriu v Kyjeve.

15:15 Litva plánuje zabaviť ruské autá, ktoré sú už v EÚ.

15:00 Rádio Liberty zverejnilo satelitnú snímku urobenú 14. septembra ráno, ktorá potvrdzuje ukrajinský útok na pozície ruského systému protivzdušnej obrany S-400 v blízkosti Yevpatoriya.

14:45 Arménsko sa pripravuje na zatknutie Putina na základe príkazu ICC.

14:30 Šéf Kremľa Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un sa počas stretnutia na ruskom Ďalekom východe vzájomne obdarovali puškami. Informoval o tom vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov."Putin dal Kimovi pušku z najkvalitnejšej ruskej produkcie. Na oplátku dostal (od Kima) pušku severokórejskej výroby," povedal Peskov a dodal, že Putin Kimovi daroval aj "rukavicu zo skafandra, ktorý bol niekoľkokrát (použitý) vo vesmíre".Peskov zároveň oznámil, že návšteva Kim Čong-una v Rusku potrvá ešte niekoľko dní. Hovorca Kremľa tiež potvrdil, že Putin prijal pozvanie Kim Čong-una na návštevu KĽDR.

13:33 Tisícky pútnikov z radov chasidských Židov pricestovali do ukrajinského mesta Umaň, aby tu napriek vojne oslávili židovský Nový rok, Roš hašana. Oznámili to oblastné úrady, ktoré predtým pútnikov nabádali, aby do Umane, kde je pochovaný jeden z význačných predstaviteľov chasidského judaizmu, kvôli riziku ostreľovania a náletov radšej nejazdili. Ale aj vlani v septembri do mesta v centrálnej časti Ukrajiny prišli desiatky tisíc pútnikov. Ukrajinským strážcom zákona teraz pomáhajú aj izraelskí policajti.

13:00 Šesťročný chlapec zahynul v noci na štvrtok v ukrajinskej Chersonskej oblasti počas ostreľovania ruskými jednotkami. Informoval o tom úrad ukrajinskej generálnej prokuratúry. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

12:03 Ukrajina a Rusko sa dnes vzájomne obvinili zo zabitia civilistov pri ostreľovaní. Na juhu Ukrajiny paľba ruských diel zabila šesťročného chlapca a ďalších štyroch ľudí zranila, uviedla ukrajinská prokuratúra podľa miestnej tlače. Ukrajinské ostreľovanie pohraničnej obce v Kurskej oblasti na západe Ruska smrteľne zranilo vodiča nákladného vozidla v miestnom liehovare, tvrdia ruské úrady.

11:00 Ukrajina v noci na dnes zničila ruský systém protivzdušnej obrany neďaleko mesta Jevpatorija na západe Ruskom anektovaného Krymského polostrova. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské tajné služby. Ukrajinské námorníctvo spolu s tajnou službou SBU počas špeciálnej operácie zničilo ruský systém protivzdušnej obrany S-400 Triumf, uviedol s odvolaním sa na svoje zdroje server Ukrajinska pravda.

10:59 Ukrajinské ostreľovanie pohraničnej obce Ťotkino v Kurskej oblasti na území Ruska si vyžiadalo jednu obeť, uviedol vo štvrtok tamojší gubernátor Roman Starovoit. TASR informuje podľa agentúry AFP.

9:13 K mohutným explóziám došlo v noci na štvrtok po dronovom útoku v blízkosti mesta Jevpatorija na anektovanom polostrove Krym, uviedli tamojšie médiá. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

9:09 Rusko počas noci na dnes zaútočilo na Ukrajinu 22 dronmi, z ktorých 17 zostrelila protivzdušná obrana, uviedol ukrajinský generálny štáb. Ruské nálety a ostreľovanie si vyžiadali obete a ranených, dodalo ukrajinské velenie bez ďalšieho spresnenia. Ukrajinské médiá hlásili výbuchy v meste Dnipro, ktoré sa nachádza asi 400 kilometrov juhovýchodne od Kyjeva.

7:54 Ruská protivzdušná obrana dnes ráno zostrelila nad Krymom 11 ukrajinských bezpilotných lietadiel. Podľa agentúry RIA to uviedlo ruské ministerstvo obrany. Na sociálnych sieťach ukrajinských médií sa zároveň množia správy o silnom výbuchu a stĺpe dymu v Jevpatórii na západe Ruskom anektovaného ukrajinského polostrova. Neďaleko mesta je vojenské letisko Saki, na ktoré už Kyjev v minulosti útočil, napísala ruskojazyčná verzia stanice BBC.

6:21 Pentagon zostavuje a posiela na Ukrajinu nový tím, ktorý tam bude dohliadať na používanie prostriedkov z americkej pomoci. Washington tak reaguje na čoraz hlasnejšie volanie republikánov po dôslednejšom dohľade nad nakladaním s americkými prostriedkami. Spojené štáty doteraz Kyjevu na obranu pred ruskou agresiou poskytli pomoc vo výške 43,7 miliardy dolárov (993 miliárd korún), uviedol server CNN.

6:00 EÚ zrušila sankcie uvalené na troch ruských podnikateľov za ich úlohu pri invázii ruskej armády na Ukrajinu. EÚ však zároveň o šesť mesiacov predĺžila platnosť sankcií voči ostatným takmer 1800 fyzickým a právnickým osobám "zodpovedným za podkopávanie alebo ohrozovanie územnej celistvosti, zvrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny".

USA uvalia sankcie v prípade presunu zbraní medzi KĽDR a Ruskom

Spojené štáty nebudú váhať s uvalením sankcií, ak stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina a severokórejského vodcu Kim Čong-una povedie k transferom zbraní medzi oboma krajinami. Uviedlo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí USA, informuje TASR s odvolaním sa na stanicu CNN.

"Už sme podnikli rad opatrení na sankcionovanie osôb, ktoré sprostredkovali predaj zbraní medzi Severnou Kóreou a Ruskom, a nebudeme váhať s prijatím ďalších opatrení, ak to bude potrebné," uviedol hovorca rezortu Matthew Miller.

Spolupráca Ruska a KĽDR oznámená počas Kimovej návštevy vo Vladivostoku je "dosť znepokojujúca" a mohla by porušiť viaceré rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, povedal Miller. Upozornil na Putinov prísľub spolupráce v oblasti satelitov s tým, že Pchjongjang používa svoje družice pri vývoji balistických rakiet.

Americkí predstavitelia predtým varovali, že Rusko a Severná Kórea napredujú v rokovaniach o možnej dohode, v ktorej rámci by Pchjongjang poskytol Moskve zbrane pre vojnu na Ukrajine výmenou za technológiu balistických rakiet. Tá podlieha sankciám uvaleným voči KĽDR. Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken v rozhovore odvysielanom v stredu povedal, že Rusko spoliehaním sa na Severnú Kóreu a Irán ukazuje svoje "zúfalstvo", informovala agentúra AFP.

Viac o téme: BojeRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu