Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mimoriadne búrky v Turecku, Grécku a Bulharsku: Zábery skazy, viacerí mŕtvi aj evakuácia v rezortoch

Záplavy v Bulharsku.
Záplavy v Bulharsku. (Zdroj: Twitter/@Top_Disaster)

ANKARA/ATÉNY/SOFIA - Turecko, Grécko ale aj Bulharsko zasiahlo v utorok večer mimoriadne nepriaznivé počasie. Podľa prvotných informácií zahynulo najmenej sedem ľudí, vrátane dvoch turistov, situácia je vážna.

Dvaja turisti zomreli po extrémnom prívalovom daždi na severozpáde Turecka. Turecký minister vnútra Ali Yerlikaya uviedol, že minimálne ďalší štyria ľudia sú nezvestní. V provincii Kirklareli, neďaleko hraníc s Bulharskom sa v tom čase nachádzalo 12 turistov, ktorých nepriaznivé počasie zastihlo. V postihnutej oblasti siahala voda až po pás dospelého človeka. Dažde spôsobili uzavretie hlavnej cesty, informovala televízia Habertuerk. V Istanbule, silný dážď zaplavil ulice a utopili sa dvaja ľudia. Stanice metra museli byť uzavreté.

Premiér Ľudovít Ódor predstavil balík opatrení reagujúce na migračnú situáciu na Slovensku (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rovnako silné zrážky zaznamenali aj v Grécku. Podľa hasičov zomrel jeden muž, na ktorého spadol múr neďaleko mesta Volos, v horskom regióne Pelion. Ďalších päť ľudí je nezvestných, pravdepodobne ich strhla povodeň. Úrady varovali obyvateľov aby obmedzili svoj pohyb vonku. V najviac zasiahnutom regióne Pelion napadlo v utorok večer 75,4 cm zrážok, čo predstavuje najvyššie číslo za posledných 30 rokov.

V Bulharsku spôsobila búrka záplavy na južnom pobreží Čierneho mora. Dvaja ľudia zomreli a ďalší traja sú nezvestní. Rozliate rieky spôsobili škody na cestách ale aj mostoch. Domácnosti trpeli výpadkami elektriny a úrady zakázali piť obyvateľom vodu z vodovodu, pretože bola kontaminovaná z podzemných vôd. Na pobreží Bulharska zaznamenali až dvojmetrové vlny, ktoré vyhnali z pláži z obavy o svoje zdravie nielen domácich ale aj mnohých turistov. V južnom letovisku Carevo bol dokonca vyhlásený stav núdze.

Viac o téme: ZáplavyGréckoTureckoBulharskoPrívalový dážď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu