Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Dobrá správa! Chorého amerického výskumníka zachránili z jaskyne po deviatich dňoch

Mark Dickey uviazol v hlbokej jaskyni.
Mark Dickey uviazol v hlbokej jaskyni. (Zdroj: SITA/Turkish Government Directorate of Communications via AP)

ISTANBUL - Medzinárodnému tímu záchranárov sa podarilo dostať do bezpečia amerického výskumníka Marka Dickeyho, ktorý v dôsledku krvácania do žalúdka na deväť dní uviazol v jaskyni na juhu Turecka. Informuje správa agentúr AFP a AP.

Skúsený jaskyniar a záchranár Dickey (40) náhle ochorel počas projektu mapovania jaskynného systému Morca v pohorí Taurus na juhu Turecka a uviazol v hĺbke približne 1000 metrov pod vstupom, uviedla Európska asociácia jaskynných záchranárov.

Záchranári vrátane maďarského lekára sa síce dostali k Dickeymu a ošetrili ho, trvalo však niekoľko dní, kým sa ho podarilo vyniesť von. Okrem iného bola totiž jaskyňa miestami príliš úzka pre nosidlá. Pred začatím evakuácie museli záchranári najprv rozšíriť niektoré užšie chodby jaskyne a nainštalovať laná, ktorými Dickeyho vytiahli na nosidlách do vertikálnych šácht. Pozdĺž cesty zriadili dočasné tábory, spresňuje AP.

Krvácanie u neho začalo 2. septembra

"Mark Dickey je vonku z jaskyne Morca. Je v poriadku a starajú sa o neho záchranári v tábore," uviedla vo vyhlásení v noci na utorok turecká speleologická federácia. Na záchrannej operácii sa podieľalo viac než 190 ľudí vrátane lekárov, zdravotníkov a jaskyniarov z Bulharska, Chorvátska, Maďarska, Poľska, Talianska a Turecka.

Nebolo bezprostredne jasné, čo spôsobilo Dickeyho zdravotný problém. Krvácanie u neho začalo 2. septembra, kolegov na povrchu sa mu však podarilo upozorniť až ďalšie ráno. V jaskyni bolo navyše pomerne chladno; teplota sa pohybovala len okolo štyroch až šiestich stupňov Celzia.

Orbán sa poďakoval maďarským záchranárom

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok na Facebooku vyjadril vďaku za prácu maďarským lekárom a záchranárom, ktorí sa zúčastnili na úspešnom zásahu medzinárodného tímu záchranárov v tureckej jaskyni, v ktorej uviazol americký výskumník Mark Dickey. Informuje o tom spravodajca Budapešti.

"Maďarsko môže byť hrdé!", dodal Orbán na svojom účte, na ktorom zverejnil aj fotografiu tímu maďarských záchranárov pred transportným lietadlom maďarských ozbrojených síl. Záchranári vrátane maďarského lekára sa síce dostali k Dickeymu a ošetrili ho, trvalo však niekoľko dní, kým sa ho podarilo vyniesť von. Na záchrannej operácii sa podieľalo viac než 190 ľudí vrátane lekárov, zdravotníkov a jaskyniarov z Bulharska, Chorvátska, Maďarska, Poľska, Talianska a Turecka.

Viac o téme: ZáchranaJaskyňaVýskumník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu