Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Obžaloba v Bruseli predniesla záverečné reči v prípade útokov z roku 2016

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Pred belgickým súdom pokračovala v pondelok záverečná časť procesu v prípade teroristických útokov v Bruseli z marca 2016, v rámci ktorej predniesla záverečné reči obžaloba. Útoky si vyžiadali 32 mŕtvych a približne 340 zranených.

V stredu sa očakávajú záverečné reči obhajoby. Najneskôr na budúci týždeň začne potom súdna porota rozhodovať o trestoch osem z desiatich obžalovaných, ktorí boli uznaní za vinných už koncom júla. Očakáva sa, že porotcovia sa budú radiť niekoľko dní, informuje agentúra DPA.

Žalobcovia v pondelok pre odsúdených žiadali dlhoročné väzenské tresty. Zároveň oznámili, že u osôb s dvojakým občianstvom začnú podnikať kroky na to, aby ich zbavili belgického občianstva, informovala tlačová agentúra Belga. Šesť obžalovaných bolo uznaných za vinných z teroristickej vraždy, ďalšie dve osoby usvedčili z účasti na aktivitách teroristickej skupiny.

Časť už bola odsúdená

Niekoľko obvinených v tomto procese bolo už predtým separátne odsúdených na dlhoročné tresty v súvislosti z teroristickými útokmi v Paríži v roku 2015. Bruselský súd sa preto zároveň zoberá aj žiadosťou jedného z týchto obžalovaných, ktorý požaduje, aby nebol vydaný do Francúzska, ale aby si vymeraný trest mohol odpykal v Belgicku.
 

Viac o téme: úmrtiaútok Belgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu