Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V USA sa s klíma aktivistami nemaznajú ako v Európe: VIDEO Policajt autom zmietol ich zátarasu a vytiahol pištoľ

Americký ranger jednoducho prerazil autom zátarasu.
Americký ranger jednoducho prerazil autom zátarasu. (Zdroj: Twitter/Birgit Kelle)

WASHINGTON - Nie všade sú klimatickí aktivisti trpezlivo sťahovaní z ulíc a postavení pred súd. V Spojených štátoch môžu byť veci oveľa divokejšie.

Zatiaľ čo mnohí chápu hlavné posolstvo skupín protestujúcich proti zmene klímy, ako je Last Generation, len málo z nich podporuje ich radikálne spôsoby komunikácie. Podľa zákonov v niektorých európskych krajinách predstavujú dopravné blokády často nátlak. Poškodenie majetku je tiež trestné.

Prezidentka slávnostne ukončila Letnú klimatickú akadémiu 2023 (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Mnohokrát je to v konečnom dôsledku súd, ktorý rozhoduje o tom, kedy skutočne došlo k trestnému činu a ako má byť potrestaný.

Príslušníci orgánov činných v trestnom konaní však nie sú všade tak trpezliví a dodržiavajú zákony vo všetkých krajinách ako v Európe: Video amerického rangera, ktorý svojím vlastným spôsobom ukončil klimatický protest v rezervácii Pyramid Lake Paiute v Nevade, sa stalo virálnym na sociálnej sieti X (predtým Twitter) 28. augusta 2023.

Americký ranger iba prešli autom protestnú zátarasu a potom aktivistku zvalil na zem

Video ukazuje, ako sa ranger vo svojom služobnom SUV približuje k protestným stánkom radikálnej environmentálnej organizácie „Extinction Rebellion“ za zvuku sirén. Ale namiesto toho, aby sa strážca zákona zastavil pred zátarasmi alebo vedľa svojich kolegov, prešiel cez stánky rovnakou rýchlosťou a odtlačil ich z cesty.

Strážcovi, zdá sa, nevadí, že klimatického aktivistu, ktorý stojí priamo pri stánku, takmer zhodí na zem.

Namiesto toho sa bezpečnostný dôstojník krátko nato otočí, zastaví auto a vystúpi s vytiahnutou pištoľou. Ignoruje výkriky klimatickej aktivistky, chytí ju za ruku, hodí na zem, kopne ju do chrbta a začne ju niekoľkokrát ťahať sem a tam. Nakoniec jej položí koleno na chrbát a spúta ju.

Video sa stalo virálnym nielen v USA ale aj v Európe. Väčšina užívateľov sociálnych sietí postup americkej polície schvaľuje.

Viac o téme: ZásahBlokádaPolícia ZátarasaUSAKlimatickí aktivisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu