Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Protest neutícha: Tisíce ľudí v Nigeri opäť demonštrovali za odchod francúzskych vojakov

(Zdroj: SITA/AP/Sam Mednick))

NIAMEY - Tisíce demonštrantov v africkej krajine Niger už tretí deň za sebou žiada, aby Francúzsko stiahlo vojakov z územia svojej bývalej kolónie. Informuje agentúra AFP.

"Preč s Francúzskom! Francúzsko choď preč," pokrikovali demonštranti na viacerých protestoch v hlavnom meste Niamey. Konajú sa od prevratu 26. júla, keď armáda zosadila prezidenta Mohameda Bazouma. Vojenský režim v piatok Paríž obvinil, že nehanebne zasahuje  do záležitostí krajiny podporou zosadeného prezidenta. Odvtedy sa desaťtisíce ľudí zapojili do protestov v blízkosti francúzskej vojenskej základne. V Nigeri, ako aj v ďalších afrických krajinách, francúzski vojaci pomáhajú v boji proti džihádistom.

Nigerská vojenská junta vypovedala 3. augusta niekoľko vojenských dohôd uzavretých s Francúzskom. Niger tiež odňal diplomatickú imunitu a víza francúzskemu veľvyslancovi Sylvainovi Ittému a požadoval jeho "vyhostenie".Francúzsko však v nedeľu opätovne potvrdilo, že svojho veľvyslanca nestiahne. "Je naším zástupcom pre zákonné úrady v Nigeri," povedala francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová v rozhovore pre noviny Le Monde. Dodala, že Francúzsko sa nemusí skláňať pred príkazmi úradov, ktoré nemajú legitimitu.

 

Viac o téme: OdchodVojaciDemonštrácieNiger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu