Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VOJNA na Ukrajine Deň päťstopäťdesiaty siedmy (1. septembra 2023)

Vojaci obsluhujú raketový systém v Bahmute Zobraziť galériu (8)
Vojaci obsluhujú raketový systém v Bahmute (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinské sily dosiahli v posledných dňoch zreteľný pokrok pri svojej ofenzíve proti ruským jednotkám na juhu krajiny. Uviedol to v piatok Biely dom. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 554

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 554 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 Jeden z piatich ľudí v Rusku považujú smrť Prigožina za Putinovu pomstu.

21:30 Viacero švédskych politikov v piatok uviedlo, že budú bojkotovať tohtoročné odovzdávanie Nobelových cien. Súkromná nadácia, ktorá podujatia organizuje, totiž na ceremónie znova pozve zástupcov Ruska, Bieloruska a Iránu. Kritické reakcie prišli aj z Ukrajiny a oponentov režimu v Minsku.

Nobelova nadácia uviedla, že pozvánky dostanú všetky krajiny s diplomatickým zastúpením vo Švédsku a Nórsku, pretože to "podporuje príležitosti na tlmočenie dôležitých posolstiev Nobelovej ceny každému". Neskôr spresnila, že rozhodnutie sa týka slávnostného odovzdávania, nie následných banketov.

21:00 Ukrajinské sily dosiahli v posledných dňoch zreteľný pokrok pri svojej ofenzíve proti ruským jednotkám na juhu krajiny. Uviedol to v piatok Biely dom.Hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby pripustil, že protiofenzíva postupuje pomalšie, než samotná Ukrajina dúfala. Reagoval na otázku o kritizovaní Kyjeva za to, že ukrajinské sily na juhu za tri mesiace veľmi nepostúpili.

20:00 Rusko tvrdí, že uviedlo do stavu bojovej pohotovosti svoj najnovší raketový systém Sarmat. Oznámil to v piatok šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov.Komplex prezývaný Satan II zahŕňa odpaľovacie zariadenia a medzikontinentálnu balistickú raketu novej generácie Sarmat.

19:30 Ukrajina vrátila za posledný týždeň 11 detí z Ruska.

18:30 Rusko musí znížiť počet diplomatov aj ďalších zamestnancov na svojom veľvyslanectve v Kodani tak, aby tento údaj zodpovedal rozsahu dánskeho veľvyslanectva v Moskve. Oznámilo to v piatok dánske ministerstvo zahraničných vecí s tým, že o veci už upovedomilo ruského veľvyslanca Vladimira Barbina.

18:00 Ruský prezident Vladimir Putin žiakom na začiatku školského roka v piatok povedal, že Rusko je nemožné poraziť. "Pochopil som, prečo sme vyhrali veľkú vlasteneckú vojnu," povedal Putin v zmienke o druhej svetovej vojne. "Je nemožné poraziť takýto národ s takýmto postojom. Boli sme úplne neporaziteľní. A takí sme aj teraz," vyhlásil.

17:00 Viac ako 2000 vojakov z Ruskom vedenej vojenskej aliancie začalo v piatok cvičenia v oblastiach Bieloruska neďaleko hraníc s krajinami NATO. Na vojenských cvičeniach Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB) sa zúčastňujú jednotky z Ruska, Bieloruska, Kirgizska, Kazachstanu a Tadžikistanu.

16:00 Veľvyslanci Ruska a Bieloruska sa tento rok budú môcť opäť zúčastniť na slávnostnom bankete spojenom s odovzdávaním Nobelových cien v Štokholme, oznámila vo štvrtok Nobelova nadácia. Vlani veľvyslancov týchto krajín na banket nepozvala, pričom dôvodom bola ruská invázia na Ukrajinu aj jej podpora zo strany Minsku.

Nobelova nadácia informovala, že na decembrové slávnostné odovzdávanie cien budú pozvaní veľvyslanci všetkých krajín, ktoré majú vo Švédsku a v Nórsku svoje diplomatické zastúpenie. Dodala, že sa tak do podujatia snaží zapojiť dokonca aj tie krajiny, ktoré nezdieľajú hodnoty Nobelových cien.

15:00 Ruské ministerstvo obrany vylákalo Prigozhina z Afriky do Ruska v predvečer jeho smrti.

14:30 Školy v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev čelia bombovým hrozbám. Predmetné vyhrážky dostala kyjevská polícia v piatok, keď sa na Ukrajine začal nový školský rok."Dostali sme správy o výbušninách v kyjevských školách," uviedla hovorkyňa kyjevskej polície. Dodala, že polícia teraz kontroluje všetky vzdelávacie inštitúcie v Kyjeve. Polícia taktiež oznámila, že o prípadnej evakuácii zariadení rozhodne v spolu s konkrétnymi školami. Kyjevčanov zároveň vyzvala, aby zachovali pokoj.

13:46 V Moskve bol zatknutý ruský vojenský bloger, ktorý často kritizoval spôsob vedenia vojny na Ukrajine. Americká televízia CNN to uviedla podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti.

13:37 Európska komisia (EK) upozornila, že v súlade s Haagskym dohovorom o rozsudkoch v piatok nadobudne platnosť vzájomné uznávanie rozsudkov medzi EÚ a Ukrajinou. 

13:12 Ukrajina v piatok oznámila, že cez dočasný humanitárny koridor, ktorý Kyjev nedávno vytvoril na zaistenie bezpečnej plavby cez Čierne more, sa plavia ďalšie dve lode. 

12:23 Ukrajina tvrdí, že dronový útok, ktorý zasiahol v noci na stredu letisko v ruskom meste Pskov a poškodil tam niekoľko dopravných lietadiel, bol vykonaný z územia Ruska. Povedal to v piatok šéf Ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) Kyrylo Budanov.

12:11 Súd dnes uložil 21 rokov väzenia utečenému Alojzovi Polákovi, ktorý bojoval na Ukrajine v radoch separatistov. Podľa neprávoplatného verdiktu usmrtil muž z Brna ako ostreľovač najmenej štyroch príslušníkov ukrajinských vládnych jednotiek. Prokurátor pre neho žiadal 25 rokov za mrežami. Obhajca poukazoval na to, že muž už zrejme nežije, a proti rozsudku sa okamžite odvolal.

12:10 Západ usiluje o strategickú porážku Ruska a táto snaha sa v dohľadnej dobe nezmení, uviedol ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Pri dnešnom stretnutí so študentmi a pedagógmi moskovskej diplomatickej školy MGIMO sa skepticky vyjadril o nádejach na návrat k normálnym vzťahom so Západom. Tie podľa neho chýbajú pevné základy.

11:52 Britský výrobca vojenského vybavenia BAE Systems založil na Ukrajine svoju dcérsku firmu, pretože chce ponúknuť "priamejšiu podporu" krajine vo vojne s Ruskom. 

11:07 Rusko chráni Krymský most „rozsiahlymi“ opatreniami. Opatrenia zahŕňajú generátory dymu TDA-3 namontované na nákladných automobiloch, systémy protivzdušnej obrany a podvodné bariéry vytvorené z úmyselne potopených lodí, potvrdené snímkami z 29. augusta.

10:46 Ministri zahraničných vecí EÚ vo štvrtok počas neformálneho stretnutia v Tolede podporili hľadanie spravodlivého mieru na Ukrajine, plány vypracované Hospodárskym spoločenstvom západoafrických štátov (ECOWAS) na obnovenie demokracie v Nigeri a dotkli sa aj témy rozširovania EÚ. Na svojej webovej stránke to uvádza španielske predsedníctvo v Rade EÚ, informuje spravodajca TASR.

10:05 V Moskve možno pozorovať silný požiar v juhozápadnom okrese. Uvádza sa, že ide o prácu dronov.

9:40 Ruské sily za posledný deň zaútočili na sedem oblastí, pričom zabili dvoch ľudí a desiatich zranili, informovali dnes miestni predstavitelia.

8:09 Pri útoku dvoch ukrajinských dronov na mesto Kurčatov v ruskej Kurskej oblasti bol poškodený obytný dom a administratívna budova, napísal dnes na telegrame oblastný gubernátor Roman Starovojt. V meste sa nachádza jadrová elektráreň, poznamenala agentúra Reuters. Gubernátor potenciálne poškodenie atómového zariadenia nespomenul. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin medzitým na sociálnej platforme oznámil, že ruská protivzdušná obrana zostrelila bezpilotné lietadlo, ktoré sa blížilo k metropole.

7:22 Starosta Moskvy Sergej Sobianin chce posilniť protivzdušnú obranu mesta, pretože počet útokov dronmi proti ruskej metropole sa stále zvyšuje. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. "Tento rok sme už urobili veľa na ochranu Moskvy pred dronmi a pokusmi o teroristické útoky," povedal tiež Sobianin zástupcom mestských spoločností vo štvrtok večer. Citovala ho ruská tlačová agentúra Interfax.

6:37 Ministerstvo obrany USA včera oznámilo, že americká spoločnosť Raytheon uzavrela s Ukrajinou zmluvu o dodávke pokročilých rakiet vzduch-vzduch stredného doletu (AMRAAM).

6:36 Podľa zdrojov amerického ministerstva obrany 10 z 31 sľúbených tankov Abrams dorazí na Ukrajinu v polovici septembra, uviedol včera Politico.

Rusko necháva hladovať svojich vojakov v bani, keď odmietajú bojovať

Ruské sily zadržiavajú vlastných vojakov na Ukrajine v bani a nechávajú ich tam hladovať za to, že odmietajú bojovať, informovala vo štvrtok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hana Maľarová. Správu priniesol portál britskej televízie Sky News. Približne 50 vojakov dostáva od ruskej polície "skromnú porciu jedla" raz denne. Nachádzajú sa neďaleko dediny Pokrovske v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedla Maľarová. V podobnej bezútešnej situácii žijú podľa námestníčky aj ruskí vojaci v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Maľarová tiež povedala, že migrantov z bývalých sovietskych republík nútene premiestňujú na ukrajinské územie a držia ich v domácom väzení v domoch patriacich Ukrajincom, ktorých deportovali do Ruska. "Porcie suchej stravy prideľovanej zmobilizovaným mužom sa prakticky minuli - žiadne ďalšie zásoby pre nich už nedochádzajú. Najedia sa až po príchode k bojovým jednotkám," povedala Maľarová.

Moskva organizuje regionálne voľby v okupovaných častiach Ukrajiny

 Rusko nemá úplne pod kontrolou žiadnu zo štyroch ukrajinských oblastí, v ktorých hlasovanie prebieha - a to v Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti. Spolu s Krymským polostrovom, protiprávne anektovaným Moskvou v roku 2014, tvoria okupované časti takmer pätinu Ukrajiny.

Tri štvrtiny krajín na Valom zhromaždení OSN odsúdili "pokus Ruska o ilegálne anektovanie" týchto štyroch oblastí v referendách vlani v októbri. Ukrajinskí predstavitelia vyhlasujú, že tieto voľby sú tiež ilegálne a len ukazujú, prečo nie je možné viesť akékoľvek mierové rozhovory s Moskvou, kým Rusko nestiahne všetkých svojich vojakov z ukrajinského územia. Vo voľbách vo všetkých štyroch oblastiach kandidujú Moskvou vybraní gubernátori, medzi ktorými sú proruskí politici a ďalší, málo známi ľudia.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Hlasovanie sa skončí 10. septembra, keď sa regionálne voľby konajú aj v samotnom Rusku. Títo gubernátori kandidujú po schválení ruským prezidentom Vladimirom Putinom a v predchádzajúcich mesiacoch vstúpili do strany Kremľa, do Jednotného Ruska. A majú iba formálnu, nepodstatnú opozíciu. Agentúra Reuters bola svedkom, ako členovia volebnej komisie v meste Mariupol v Doneckej oblasti, ktoré Moskva dobyla v máji 2022 po niekoľkomesačných krutých bojoch, zriadili vo štvrtok dočasnú hlasovaciu kabínu na dvore bytového komplexu. Odovzdať hlas prišla hŕstka obyvateľov, ktorí najprv členom komisie ukázali nový ruský pas. Priestor strážili policajti.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

Mnohí ľudia ušli z Ruskom okupovaného územia, ktoré zažilo tvrdé boje a utrpelo pri nich vážne škody. Ako povedal v Kyjeve Reutersu exilový ukrajinský starosta Mariupola Vadym Bojčenko, ľudia v tomto meste ho informovali, že tam nemajú žiadne zoznamy voličov a ani kandidátske listiny. Podľa Bojčenka sa tieto voľby musia označiť za sfalšované. "Ruskom dosadení predstavitelia chodia od bytu k bytu, ako to robili aj predtým pri referende (o pričlenení k Rusku), a rozprávajú sa s ľuďmi. Blízko stoja dvaja vojaci s guľometmi. Tvrdia ľuďom, že musia voliť," opísal exilový starosta. Jeho slová agentúra Reuters ešte neoverila.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu