Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bielorusko nevníma údajný incident s poľským vrtuľníkom ako provokáciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MINSK - Bieloruské ministerstvo obrany nepovažuje údajné narušenie vzdušného priestoru krajiny poľským vojenským vrtuľníkom z minulého piatka za provokáciu. Uviedol to v pondelok šéf bieloruského rezortu obrany Viktor Chrenin, informuje agentúra DPA.

Chrenin počas spoločného vojenského cvičenia Ruskom vedenej vojenskej aliancie v Bielorusku podľa ruských štátnych médií v tejto súvislosti vyhlásil, že poľskí piloti majú "slabý výcvik".

Prelet cez hranice

Podľa bieloruskej pohraničnej stráže preletel v piatok poľský vojenský vrtuľník Mi-24 cez hranicu Hrodnianskej oblasti na západe krajiny a krátko na to sa vrátil. Poľskí predstavitelia narušenie hranice popreli. Napätie vo vzťahoch medzi oboma krajinami vzrástlo najmä po začiatku vojny Ruska proti Ukrajine, v ktorej Minsk podporuje Moskvu.

Poľsko začiatkom augusta obvinilo z narušenia svojho vzdušného priestoru bieloruskú helikoptéru. Následne na ochranu hranice s Bieloruskom vyslalo ďalších vojakov. Viac ako 2000 vojakov z Ruskom vedenej vojenskej aliancie začalo v piatok cvičenia v oblastiach Bieloruska neďaleko hraníc s krajinami NATO. Na manévroch sa zúčastňujú príslušníci ozbrojených síl z Ruska, Bieloruska, Kirgizska, Kazachstanu a Tadžikistanu, čo sú členské krajiny Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB).

Viac o téme: ProvokáciaVrtuľník PoľskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu