Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Letné požiare v Grécku zasiahnu viac ako 150-tisíc hektárov územia, tvrdí premiér Mitsotakis

Kyriakos Mitsotakis Zobraziť galériu (3)
Kyriakos Mitsotakis (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

ATÉNY - Tohtoročná sezóna letných požiarov v Grécku je najhoršou od roku 2007, pričom sa očakáva, že zničí porasty alebo aj obydlia na viac než 150.000 hektároch pôdy. Vyhlásil to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, informujeme o tom na základe správ agentúr AFP a AP.

Grécke úrady nasadzujú do boja proti rozsiahlym požiarom v okolí mesta Alexandrupoli v oblasti Evros na severovýchode krajiny neďaleko hraníc s Tureckom ďalších viac ako 100 hasičov, čím ich celkový počet stúpne na 582. Požiare vypukli 19. augusta, plamene zachvátili množstvo domov a veľké plochy lesa. Tomuto požiaru sa tiež pripisuje 20 z 21 obetí lesných požiarov za uplynulý týždeň. Miestne úrady varovali obyvateľov, aby sa pripravili na možnú evakuáciu.

Archívne video

Slovenskí hasiči sa vrátili po deviatich dňoch z Grécka (Zdroj: Topky/Maarty)

Požiare na území Grécka od začiatku roka pripravili o život aj niekoľko ďalších ľudí vrátane dvojčlennej posádky hasičského lietadla. Grécky parlament si v stredu ráno pamiatku obetí uctil minútou ticha pri otváraní schôdze venovanej problematike lesných požiarov. Úrady zároveň vyšetrujú príčiny tohtoročných rozsiahlych lesných požiarov a podieľajú sa na ňom znalci hasičských zborov i členovia tajných služieb, pretože pri niektorých menších požiaroch panuje podozrenie, že boli založené úmyselne alebo vznikli z nedbanlivosti. Polícia už zadržala celkovo desiatky osôb.

Prvé tri dni na Rodose zasahoval plný modul slovenských hasičov.
Zobraziť galériu (3)
Prvé tri dni na Rodose zasahoval plný modul slovenských hasičov.  (Zdroj: HaZZ)

Najväčší požiar aktuálne zúri hlboko v lese v Národnom parku Dadia-Lefkimi-Sufli. Ide o najväčší lesný požiar v Európskej únii od založenia Európskeho informačného systému o lesných požiaroch a začiatku vedenia záznamov v roku 2000. Grécko od začiatku roka postihli stovky požiarov a každý deň vznikajú desiatky nových, drvivú väčšinu z nich sa však darí uhasiť ešte pred ich rozšírením. Podľa vyhlásenia gréckeho hasičského zboru bojovali hasičské jednotky od utorka do stredy večera s 81 požiarmi, 47 z nich vypuklo práve v tom čase.

Grécko zápasí s požiarmi už 6 dní
Zobraziť galériu (3)
Grécko zápasí s požiarmi už 6 dní  (Zdroj: SITA/AP Photo/Achilleas Chiras)

Grécko na pomoc povolalo hasičské jednotky aj z ostatných krajín Európskej únie. Proti ohňu tak bojovali aj stovky hasičov z Albánska, Bulharska, Českej republiky, Francúzska, Rumunska Slovenska a Srbska spolu s 12 kusmi leteckej techniky z Cypru, Českej republiky, Francúzska, Chorvátska, Nemecka, Španielska a Švédska.

Viac o téme: PožiareGréckoKyriakos Mitsotakis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu