Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň päťstopäťdesiaty šiesty (31. augusta 2023)

Dmytro Kuleba Zobraziť galériu (4)
Dmytro Kuleba (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrea Comas)

KYJEV - Všetkých šesť osôb na palube zahynulo pri páde dvoch ukrajinských vojenských vrtuľníkov na východe Ukrajiny. Informuje agentúra DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 553

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 553 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:59 Na východe Ukrajiny zahynul Brit, ktorý bojoval po boku ukrajinskej armády. Oznámila to vo štvrtok jeho rodina, informuje TASR podľa správ agentúry DPA a britského denníka The Guardian.

20:25 Pravoslávneho kňaza Ioanna Kurmojarova, ktorý sa vyslovoval proti invázii na Ukrajinu, strávi tri roky vo väzení. Ruský súd ho vo štvrtok uznal vinným zo šírenia "falošných správ" o armáde, informujeme podľa správy agentúry AFP.

20:21 Na dosiahnutie spravodlivého mieru je nevyhnutné naďalej pokračovať v podpore Ukrajiny vo všetkých oblastiach. Uviedol to vo štvrtok šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

19:37 Kyjevské úrady vo štvrtok uviedli, že investujú do posilnenia obrany mesta, pretože riziko ruských útokov pretrváva. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

18:36 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko označil vo štvrtok za "nezmyselné a hlúpe" požiadavky Poľska a pobaltských štátov, aby z bieloruského územia vyhostil žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

16:58 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vo štvrtok členské krajiny EÚ na rokovaniach v Španielsku požiadal o dodanie ďalších zbraní a munície pre potreby ukrajinskej protiofenzívy. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky denníka El Periódico de Catalunya.

16:22 Spoluzakladateľa a jedného z veliteľov ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Dimitrija Utkina pochovali vo štvrtok na predmestí Moskvy. Spolu so šéfom vagnerovcov Jevgenijom Prigožinom zahynul minulý týždeň pri dosiaľ neobjasnenom páde lietadla na západe Ruska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

16:00 Kritici pomalého postupu ukrajinskej protiofenzívy zameranej na oslobodenie Ruskom okupovaného územia by mali "sklapnúť". Uviedol to vo štvrtok šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v španielskom Tolede. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:45 Ukrajina vyvinula zbraň schopnú zasiahnuť ciele do vzdialenosti 700 kilometrov. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok v zjavnej narážke na stredajší útok na letisko na západe Ruska. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AP a stanice Sky News.

15:15 Uväznený bývalý ruský separatistický veliteľ na Ukrajine Igor Girkin vo štvrtok oznámil, že chce kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách v Rusku. Kritizoval aj súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina za to, že je "príliš láskavý". Správa bola prevzatá agentúry AFP.

14:21 Deti z Ukrajiny stále neovládajú slovenský jazyk. Vyplýva to zo záverov ďalšej inšpekcie zameranej na začleňovanie žiakov z Ukrajiny do vzdelávania. V období od februára do apríla ju na 30 školách vykonala Štátna školská inšpekcia (ŠŠI) v spolupráci s Centrom vzdelávacích analýz. Z inšpekcie vyplynuli viaceré odporúčania.

13:55 Ukrajina vo štvrtok ocenila bývalého britského ministra obrany Bena Wallacea, ktorý ráno oficiálne odstúpil z ministerského postu. Informuje o tom agentúra AFP.

13:45 Do protiofenzívy sa zapojí viac ako tisíc dronov a 30 ukrajinských robotických systémov.

13:05 Nad mestom Brjansk boli zostrelené tri drony, vyhlásil guvernér Brjanskej oblasti Aleksandr Bogomaz.

12:15 Dvaja členovia ukrajinských špeciálnych jednotiek zahynuli počas vpádu do západoruskej Brianskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou. Vo štvrtok o tom informoval tamojší gubernátor Alexandr Bogomaz s tým, že ďalších piatich Ukrajincov vrátane troch zranených zadržali, píše agentúra AFP.

11:30 Ruské ostreľovanie mesta Slovjansk na východe Ukrajiny a mestečka Borova pri Izjume na severovýchode krajiny si vyžiadalo jedného mŕtveho a jedného zraneného civilistu. S odvolaním sa na úrady to dnes na svojom webe napísal denník Ukrajinská pravda.

10:50 Len tento mesiac zasiahlo Rusko 25 útokov bezpilotných lietadiel, informovalo britské ministerstvo obrany vo svojej spravodajskej aktualizácii.

9:20 Moskvu opäť napadli drony. Meškalo viac ako sto letov, starosta Moskvy uviedol, že pri približovaní sa k mestu bolo zostrelené ukrajinské bezpilotné lietadlo.

8:50 V niektorých ukrajinských regiónoch sa od začiatku ruskej invázie až desaťkrát zvýšil počet vydaných potvrdení o neschopnosti slúžiť v armáde, uviedol v stredu vo svojom nočnom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na vine ich podľa neho korupcia a úrady vedú v viditeľnosti tisíce prípadov podplácania.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu