Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň päťstopäťdesiaty piaty (30. augusta 2023)

V noci zaútočili drony na letisko v meste Pskov Zobraziť galériu (3)
V noci zaútočili drony na letisko v meste Pskov (Zdroj: Twitter/NEXTA)

MOSKVA - Na letisko v meste Pskov na severozápade Ruska zaútočili v noci na stredu drony. Tamojšie úrady informovali, že "útok odráža" ruská armáda. Na mieste došlo aj k výbuchom a požiaru. Pri útoku boli údajne poškodené prinajmenšom štyri dopravné lietadlá typu Iľjušin-76 (Il-76). Nijaké obete z miesta však dosiaľ nehlásili. Píše agentúra AFP odvolávajúcej sa na ruských predstaviteľov a médiá.

Naživo z Ukrajiny

Video: Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 552

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 552 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 V Doneckej oblasti zahynulo pri havarovaných vrtuľníkoch 6 ukrajinských pilotov.

21:55 V Brjansku hlásia výbuchy.

21:45 Líder bieloruskej opozície Pavel Latushko 28. augusta pre Poľskú tlačovú agentúru povedal, že bieloruské ministerstvo vnútra vydáva nové pasy žoldnierom Wagnera, ktoré im umožňujú ľahko vstúpiť do EÚ a potenciálne sa zapojiť do sabotáže a terorizmu.

21:30 Nemecko poskytlo Ukrajine nový balík vojenskej pomoci, ktorý obsahuje 10 tankov Leopard 1A5, jeden radar TRML-4D, 16 bezpilotných prieskumných systémov Vector, štyri transportéry tankov HX81 a viac ako 13 miliónov streliva do ručných zbraní.

21:00 Podľa ministerstva obrany v Moskve ruské stíhačky zničili v Čiernom mori niekoľko ukrajinských rýchločlnov a ich posádky. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.Ruské ministerstvo v stredu popoludní oznámilo, že stíhačka Su-24 zničila streľbou čln v oblasti strategicky dôležitého ukrajinského Hadieho ostrova, ktorý bol už šiesty počas jedného dňa.Ráno ruská armáda hlásila zničenie ukrajinského člna stíhačkou Su-30.

20:30 Zelenskyj po odhalení korupcie oznamuje revíziu vojenskej medicíny.

20:00 Video z vnútra supermarketu Auchan v Kyjeve, ktorý dnes v noci zasiahol ruský raketový útok.

19:00 Medzištátny výbor pre letectvo (IAC) uviedol, že nevyšetruje haváriu obchodného lietadla Jevgenija Prigožina a incident nekomentoval.

18:30 Kremeľ nariadil, aby sa pohreb Prigožina konal za zatvorenými dverami.

18:15 Kuleba sa stretol s Macronom počas návštevy Francúzska.

18:00 Detailné zábery člnov inštalovaných okupantmi pri Krymskom moste.

17:45 Ruská žoldnierska Wagnerova skupina by mala byť schopná pôsobiť v Afrike aj po smrti zakladateľa Jevgenija Prigožina. Uviedol to v stredu šéf diplomacie EÚ Josep Borrell na stretnutí ministrov obrany EÚ v španielskom Tolede."Budú aj naďalej prevádzkyschopní v Afrike, pretože je to ozbrojené krídlo Ruska," povedal. Wagnerovci budú podľa jeho slov naďalej slúžiť ruskému prezidentovi Putinovi, venovať sa tomu, čo robia a s určitosťou nebudú prispievať k mieru v oblasti Sahelu, alebo obrane práv a slobôd.

Josep Borell,
Zobraziť galériu (3)
Josep Borell,  (Zdroj: SITA)

17:30 Ukrajinské mesto Charkov zriadilo pred septembrovým začiatkom školského roka 60 tried v metre, oznámil starosta Ihor Terechov vo vyhlásení. Správu priniesol portál americkej televízie CNN.Charkov leží približne 32 kilometrov od hranice s Ruskom a od prvých mesiacov vojny čelil útokom ruských vojsk. Aj väčšinu tohto leta bol často bombardovaný.

17:15 Ministri obrany členských krajín EÚ v stredu v španielskom Tolede na neformálnom stretnutí rokovali o dlhodobej vojenskej podpore pre Ukrajinu i situácii v africkej krajine Niger. Ministri sa zaoberali plánom šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella, na základe ktorého má byť Ukrajine v období rokov 2024-2027 každoročne poskytnutých päť miliárd eur na zbrane i výcvikové programy. Borrell, ktorý sa na rokovaniach v Tolede zúčastnil, sa usiluje dať vojenskej podpore EÚ viac štrukturálny základ - na rozdiel od oddelených platieb v rámci Európskeho mierového nástroja (EPF).

17:00 Oľgu Smirnovovú, aktivistku „Mierového odporu“ v Petrohrade, odsúdili na šesť rokov väzenia za protivojnové príspevky na sociálnych sieťach.

16:45 Oslobodenie dediny Robotyne v juhoukrajinskej Záporožskej oblasti umožní ukrajinským silám ľahší postup na juh smerom na Krym. Uviedol to v stredu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. "Obkopaním (zákopmi) krídel Robotyne otvárame cestu do Tokmaku a následne do Melitopola a k administratívnej hranici s Krymom," uviedol Kuleba počas oficiálnej návštevy Paríža. Mestá Tokmak a Melitopol sa nachádzajú v Záporožskej oblasti južne od obce Robotyne. Estónsky minister obrany Hanno Pevkur v stredu povedal, že obsadenie Tokmaku by bolo kľúčové na prerušenie zásobovacích trás Ruska, píše agentúra DPA.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Zobraziť galériu (3)
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba  (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/ Pool Photo via AP)

16:30 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a jeho turecký rezortný kolega Hakan Fidan budú vo štvrtok v Moskve rokovať o príprave stretnutia prezidentov oboch krajín.Na programe ministrov sú aj konflikty na Ukrajine, v Sýrii, Líbyi a na Kaukaze. Podľa ruského ministerstva zahraničných vecí sa budú zaoberať tiež spoluprácou v oblasti energetiky. O Fidanovej ceste informovalo aj turecké ministerstvo zahraničných vecí.

16:00 Poľsko rozšíri výrobu komponentov F-16.

15:30 The Guardian publikuje moment nočného úderu na Kyjev.

15:15 Ukrajinská armáda prerazila opevnenia „Surovikinovej línie“ v smere Záporoží a blíži sa k dedine Verbovoye.

14:50 Vyšetrovanie pádu lietadla, v ktorom zahynul aj zakladateľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, zahŕňa i možnosť, že bol spôsobený úmyselne. V stredu to oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, uviedla agentúra Reuters.

"Samozrejme, že sa zvažujú rôzne verzie, vrátane..., povedzme, úmyselného zavinenia," vyhlásil Peskov v súvislosti s leteckým nešťastím, ktoré si vyžiadalo celkovo desať obetí. Vzhľadom na to, že vyšetrovanie vedie Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), Peskov konštatoval, že o medzinárodnom vyšetrovaní nemôže byť ani reči.

13:30 Ruské sily zaútočili na dedinu Svarkove v Sumskej oblasti, pričom zabili 82-ročnú ženu, informovala prokuratúra v Sumskej oblasti.

12:45 Ruské sily zaútočili v noci na obytné oblasti v Doneckej oblasti, pričom zabili 2 civilistov a 7 ďalších zranili, uviedla prokuratúra Doneckej oblasti.

11:50 Štyri lietadlá Il-76 boli úplne zničené v Pskove počas útoku bezpilotných lietadiel. Povedal to zástupca hlavného spravodajského riaditeľstva ministerstva obrany Ukrajiny Andriy Yusov. Spomenul tiež, že niekoľko ďalších ruských lietadiel bolo poškodených.

10:45 Odhady strát vo vojne na ruskej strane k dnešnému dňu.

10:00 Lesný požiar v meste Gelendzhik pokračuje. Plocha požiaru sa zväčšila na 30 hektárov.

Viac o téme: MoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu