Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Je Prigožin stále nažive? Expert si je istý: Šéf wagnerovcov žije a plánuje sa pomstiť Putinovi

Nechal Putin zostreliť lietadlo s Prigožinom? Zobraziť galériu (3)
Nechal Putin zostreliť lietadlo s Prigožinom? (Zdroj: SITA/AP/Donat Sorokin/TASS Host Photo Agency Pool Photo, AP/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin údajne zomrel pri leteckom nešťastí niekoľko týždňov po jeho zastavenom prevrate v Rusku. Už je aj pochovaný. O oficiálnych vyhláseniach však existujú pochybnosti. Bývalý profesor neverí v Prigožinovu smrť. Tvrdí, že zomrel iba jeden z dvojníkov žoldnierskeho bossa.

Jevgenij Prigožin, ktorý ako vodca žoldnierskej skupiny wagnerovcov inicioval v júni v Rusku povstanie proti kremeľskému vedeniu Vladimira Putina, zrejme pred pár dňami zahynul pri leteckom nešťastí. Porovnanie DNA potvrdilo jeho identitu, odznelo z Ruska. Okrem toho jeho tlačová služba v utorok oznámila, že Prigožina už pochovali medzi najbližšími v jeho rodnom Petrohrade.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 552 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Stále však existujú pochybnosti, či je šéf wagnerovcov skutočne mŕtvy. Bývalý ruský profesor teraz vyvolal rozruch obzvlášť absurdnou teóriou.

Jevgenij Prigožin ešte žije?

Dr. Valerij Solovej, ktorý pracoval v Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov, tvrdí, že pri smrteľnej havárii lietadla bol na palube jeden z Prigožinových dvojníkov. Skutočný šéf wagnerovcov stále žije. Utiekol do inej krajiny a plánuje pomstu. Britské médiá informujú o šokujúcej teórii politológa. 63-ročný muž povedal: "Po prvé, lietadlo, v ktorom mal letieť Jevgenij Prigožin, bolo zostrelené ruským systémom protivzdušnej obrany - k výbuchu na palube nedošlo. Samotný Prigožin na palube nebol. Jeho dvojník letel na jeho mieste - Vladimir Putin si je toho plne vedomý. Ak veríte oficiálnym vyhláseniam ruských úradov, čo mám potom povedať?". Podľa profesora Prigožin teraz pokračuje v plánovaní zvrhnutia ruského prezidenta Vladimira Putina.

Trosky Prigožinovho lietadla
Zobraziť galériu (3)
Trosky Prigožinovho lietadla  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Solovej ide ešte ďalej a dokonca podľa vlastných slov vie, kde sa momentálne nachádza Prigožin, ktorý je stále nažive. Predpokladanú exilovú krajinu šéfa wagnerovcov chce oznámiť začiatkom septembra. Nie je to však vraj v Afrike, kde jeho žoldnierska tlupa naposledy pôsobila okrem iného v Mali či Sudáne. 

Havária lietadka Jevgenij Prigožina
Zobraziť galériu (3)
Havária lietadka Jevgenij Prigožina  (Zdroj: SITA/Ostorozhno Novosti via AP)

Raz už predstieral svoju smrť

Či je na Solovejovej teórii niečo pravdy, nie je možné v súčasnosti bez pochýb objasniť. Rusko sa už mesiace snaží nepravdivými informáciami ovplyvniť priebeh ukrajinskej vojny. O leteckom nešťastí, pri ktorom údajne zahynul Prigožin, existujú rôzne teórie. Niektorí považujú za pravdepodobný plánovaný útok Kremľa.

Putinov propagandista Vladimir Solovjov dokonca poukázal na možné zapojenie NATO. Jedna vec je istá: Prigožin bol vyhlásený za mŕtveho v roku 2019 po havárii lietadla nad Konžskou demokratickou republikou. O niečo neskôr sa však šéf wagnerovcov objavil opäť živý.

Viac o téme: LietadloZostrelenieSmrťDvojníkVladimir PutinJevgenij Prigožin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu