Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Meta zablokovala tisíce účtov z Ruska a Číny napojených na vplyvové operácie

Spoločnosť META zavádza nové poplatky Zobraziť galériu (2)
Spoločnosť META zavádza nové poplatky (Zdroj: Meta- Facebook)

SAN FRANCISCO - Americká spoločnosť Meta v stredu oznámila, že prekazila dve z najväčších známych vplyvových operácií s pôvodom v Číne a Rusku. Celkovo zablokovala takmer 9000 účtov na Facebooku a Instagrame.

Zrušených bolo viac ako 7700 účtov na Facebooku, takmer 1000 stránok, 15 skupín a 15 účtov na Instagrame, ktoré boli súčasťou siete s pôvodom v Číne, uviedla spoločnosť. Podľa Guya Rosena z Mety sa táto sieť javí ako najväčšia známa medziplatformová tajná vplyvová operácia na svete, ktorá zrejme porušovala zásady proti koordinovanému neautentickému správaniu.Údajne boli zacielené na rôzne svetové regióny vrátane USA, Taiwanu, Austrálie, Británie, Japonska či oslovovali čínsky hovoriacich užívateľov.

Meta zablokovala tisíce účtov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Vyšetrovanie Mety našlo prepojenia na jednotlivcov napojených na čínske úrady. Sieť bola údajne napojená na operáciu s názvom 'Spamouflage' šíriacu nevyžiadané správy (spam), ktorú Meta postupne likviduje od roku 2019. Vplyvová operácia podľa spoločnosti Meta zahŕňala pozitívne vyjadrenia o Číne a tamojšej provincii Sin-ťiang, kritiku Spojených štátov, západnej zahraničnej politiky či oponentov čínskej vlády vrátane novinárov a výskumníkov.

Ide o najväčšiu operáciu ruského pôvodu

Spoločnosť Meta zároveň zablokovala tisíce škodlivých domén a zmarila pokusy o spustenie falošných účtov a stránok na jej platformách, ktoré sú spojené s ruskou operáciou známou ako 'Doppelganger' (Dvojník). Túto operáciu spoločnosť prvýkrát narušila pred rokom. V rámci operácie, ktorá bola pôvodne namierená na Francúzsko, Nemecko a Ukrajinu, boli zverejnené falošné články zamerané na oslabenie podpory Ukrajiny, ktoré podľa DPA napodobňovali hlavné spravodajské kanály a vládne subjekty. Operácia sa teraz údajne zameriava aj na USA i Izrael. "Ide o najväčšiu a najagresívnejšiu operáciu ruského pôvodu, ktorú sme od roku 2017 zlikvidovali," uzavrela Meta.

Viac o téme: účtyOperácieZablokovanieRuskoČínaNapojenieMeta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu