Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vatikán vylúčil, že pápežové výroky o veľkej ruskej ríši boli oslavou imperializmu

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/AP)

VATIKÁN/MOSKVA - Výroky pápeža Františka, ktorý v odkaze mladým katolíkom v Petrohrade hovoril o veľkej ruskej ríši, nechceli podporiť imperialistické myslenie. Uviedol to dnes Vatikán po tom, čo piatkové slová hlavy katolíckej cirkvi vyvolali kritiku predovšetkým ukrajinských užívateľov sociálnych sietí. Pápežove slová naopak dnes ocenil Kremeľ, píše agentúra Reuters.

Pápež František v piatok prostredníctvom videoprenosu prehovoril na zhromaždenie ruských katolíkov v Petrohrade. Kritiku vzbudila pasáž, ktorú však Vatikán vo svojej správe o príhovore nezverejnil. "Nezabudnite na svoju identitu. Ste dedičmi veľkého Ruska, veľkého Ruska svätých, kráľov, veľkého Ruska Petra Veľkého, Kataríny II., tej veľkej a vzdelanej ruskej ríše, mnohých kultúr, veľkej humanity, nikdy sa tohto dedičstva nevzdávajte, " povedal mladým katolíkom pápež.

Archívne video: Premiér Heger po stretnutí s pápežom Františkom: Hľadali sme cestu, ako zastaviť zlo na Ukrajine

Premiér Heger po stretnutí s pápežom Františkom: Hľadali sme cestu, ako zastaviť zlo na Ukrajine (Zdroj: Úrad vlády SR)

Slová pobúrili ľuď

Pápežove slová vzbudili veľkú nevôľu medzi ľuďmi a veriacimi na Ukrajine, ktorá čelí od februára minulého roka ruskej invázii. Vatikánsky hovorca Matteo Bruni však dnes odmietol, že by pápež svojimi výrokmi chcel podporiť imperialistickú logiku či počínanie nejakého konkrétneho politika. "Pápež chcel podporiť mladých, aby uchovali a podporili to, čo je kladné vo veľkom ruskom kultúrnom a duchovnom dedičstve," povedal Bruni.

Kremeľ dnes označil pápežove výroky za "veľmi potešujúce" a uviedol, že František pozná ruské dejiny. Podľa Vatikánu išlo o improvizovaný výrok. To nie je u Františka nezvyčajné. Pápež sa vo verejných prejavoch často odkláňa od oficiálnych textov, ktoré Vatikán poskytuje novinárom. Pápež mnohokrát vojnu na Ukrajine odsúdil, len vzácne ale označuje Rusko za agresora. V jednom rozhovore povedal, že tak robí z diplomatických hľadísk.

Viac o téme: RuskoVatikánPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu