Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Svetské vlády a inštitúcie nemajú dôvod obávať sa katolíckej cirkvi, tvrdí pápež

Pápež František a mongolský prezident Ukhnaagiin Khürelsükh počas stretnutia v Ulánbátare Zobraziť galériu (3)
Pápež František a mongolský prezident Ukhnaagiin Khürelsükh počas stretnutia v Ulánbátare (Zdroj: TASR/Andrew Medichini)

ULANBÁTAR - Pápež František v sobotu počas svojej návštevy v Mongolsku ubezpečil vlády sveta, že sa nemusia obávať katolíckej cirkvi, pretože tá nemá žiadne politické ciele. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej šlo zo strany pápeža o odkaz susednej Číne.

V prvý oficiálny deň svojej apoštolskej cesty v Mongolsku  pápež v Katedrále svätých Petra a Pavla v hlavnom meste Ulanbátar predniesol prejav adresovaný biskupom, kňazom, misionárom a pastoračným pracovníkom, v ktorom pripomenul, že "Ježiš svojim apoštolom nezveril politický mandát", ale požiadal ich, aby prostredníctvom viery zmierňovali utrpenie ľudstva.

Žiadna hrozba

"Z tohto dôvodu sa svetské vlády a inštitúcie nemusia obávať evanjelizačného diela cirkvi, pretože (tá) nemá politické ciele," uviedol pápež. Agentúra Reuters doplnila, že Peking uskutočňuje politiku "sinizácie" (počínštenia) náboženstva s cieľom odvrátiť zahraničné vplyvy a posilniť vernosť komunistickej strane.

Pápež František a mongolský prezident Ukhnaagiin Khürelsükh
Zobraziť galériu (3)
Pápež František a mongolský prezident Ukhnaagiin Khürelsükh  (Zdroj: TASR/Remo Casilli)

Vzťahy medzi Čínou a Vatikánom, ktoré neudržiavajú diplomatické vzťahy, zostávajú napäté aj napriek bilaterálnej dohode o vymenúvaní biskupov. Táto dohoda bola dosiahnutá v roku 2018, ale podľa Svätej stolice ju čínske úrady pravidelne porušujú. V Mongolsku, prevažne budhistickej krajine s viac ako 3,3 milióna obyvateľmi, žije komunita katolíkov pozostávajúca z približne 1450 ľudí. Miestni duchovní udržiavajú dobré vzťahy s úradmi, ktoré uznávajú prínos katolíckej komunity v oblasti zdravotníctva a sociálnej pomoci.

Mongolsko bolo poznačené korupciou

Hoci pápež počas svojej návštevy vyzdvihol Mongolsko za jeho náboženskú toleranciu a pacifistickú zahraničnú politiku, dôrazne varoval pred korupciou, ktorá je v tejto krajine veľkým problémom. Pápež v tejto súvislosti vyhlásil, že korupcia je "plodom utilitárnej a bezohľadnej mentality, ktorá ochudobnila celé krajiny". Opäť zdôraznil prínos náboženstiev, ktoré môžu predstavovať ochranu pred korupciou - hrozbou pre "rozvoj každého ľudského spoločenstva".

Pápež František pricestoval do Mongolska
Zobraziť galériu (3)
Pápež František pricestoval do Mongolska  (Zdroj: TASR/Louise Delmotte)

Reuters doplnil, že Mongolsko bolo v posledných rokoch poznačené korupciou, pričom škandály s ňou spojené viedli vlani v tejto krajine k rozsiahlym pouličným protestom. Pápež vo svojom príhovore spomenul aj problematiku životného prostredia, keďže v Mongolsku v posledných rokoch došlo k jeho zhoršeniu - jeho hlavné mesto sa radí k metropolám s najhoršou kvalitou ovzdušia na svete.  

Viac o téme: SvetVládyMongolskoPápež FrantišekCirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu