Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Posádka Crew-6 sa úspešne vrátila na Zem: Na ISS strávili šesť mesiacov

Posádka Crew-6 sa vrátila na Zem po šiestich mesiacoch na ISS Zobraziť galériu (2)
Posádka Crew-6 sa vrátila na Zem po šiestich mesiacoch na ISS (Zdroj: TASR/AP/NASA)

MYS CANAVERAL - Kozmická loď Crew Dragon sa v pondelok skoro ráno vrátila na Zem so štvoricou astronautov na palube po ich šesťmesačnej misii na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Informuje správa agentúry AP.

Crew Dragon pomocou padákov dopadla do Atlantického oceána pri pobreží amerického štátu Florida po polnoci miestneho času (6.00 h SELČ). Z ISS odštartovala o 7.05 h v nedeľu. Posádku tvorili Stephen Bowen a Warren Hoburg z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), Andrej Feďajev z Ruska a Sultán Najádí zo Spojených arabských emirátov (SAE). Na ISS prileteli 3. marca a strávili na nej šesť mesiacov. Počas pobytu uskutočnili desiatky vedeckých a technických projektov a uskutočnili tri výstupy do otvoreného vesmíru.

Odlet z ISS bol plánovaný na sobotu

Pred odletom zo stanice uviedli, že im chýbajú horúce sprchy, šálky kávy a oceánsky vzduch. Odlet z ISS bol plánovaný na sobotu, posunuli ho však z dôvodu nepriaznivého počasia v oblasti pristátia.
Koncom augusta na ISS prišla štvorčlenná posádka Crew-7. Medzi výmenami je stanica určená pre sedemčlennú posádku.

Posádka Crew-6 sa vrátila na Zem po šiestich mesiacoch na ISS
Zobraziť galériu (2)
Posádka Crew-6 sa vrátila na Zem po šiestich mesiacoch na ISS  (Zdroj: TASR/AP/NASA)

V septembri sa majú z ISS vrátiť Rusi Dmitrij Petelin a Sergej Prokopiev a Američan Francisco Rubio, ktorí sú vo vesmíre už takmer rok. Na ISS prileteli vlani v septembri kozmickou loďou Sojuz M-22 pôvodne na pol roka. Ich pobyt sa však predĺžil pre poškodenie kozmickej lode, ktorá sa v marci vrátila na Zem bez posádky. Po astronautov vyslali novú loď Sojuz M-23.

Viac o téme: VesmírMisiaISSZemPosádka Crew-6
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu