Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fantastický a životne dôležitý objav: Vedci vyvinuli nové antibiotiká proti rezistentným baktériám

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BONN/UTRECHT/BOSTON - Táto správa je pre celé ľudstvo životne dôležitá: Medzinárodný tím výskumníkov objavil nové, vysoko účinné antibiotikum, ktoré zabíja baktérie bez toho, aby spôsobilo rezistenciu.

Čoraz viac bakteriálnych patogénov si vytvára rezistenciu. Množstvo liekov už nie je účinných proti infekčným chorobám, baktériám a choroboplodným zárodkom a ľudia zomierajú.

archívne video

Kliešťová meningoencefalitída má dvojfázový priebeh, upozornil primár Kliniky infektológie a cestovnej medicíny košickej nemocnice Ladislav Virág (Zdroj: TASR / Maroš Černý)

A toto riziko sa rapídne zvyšuje. V pretekoch s časom výskumníci z Univerzity v Bonne, Nemeckého centra pre výskum infekcií (DZIF), Univerzity v Utrechte (Holandsko) a Severovýchodnej univerzity v Bostone (USA) teraz dekódovali zbraň, ktorá nám pomôže vyhrať tento boj.

Zázračná zbraň sa nazýva Clovibactin

Clovibactin napáda bunkovú stenu baktérií, je dokonca účinný proti multirezistentným patogénom a je odolný voči vzniku nových rezistencií, ako dokazujú výsledky štúdie v odbornom časopise Cell.

Účinná látka pochádza z pôdnej baktérie Eleftheria terrae subspecies carolina, ktorá bola izolovaná zo vzorky pôdy v americkom štáte Severná Karolína. Baktéria produkuje novú aktívnu zložku clovibactin, aby sa chránila pred konkurenčnými baktériami. 

Fantastický a životne dôležitý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Až doteraz bola baktéria považovaná za nekultivovateľnú, a preto nebola dostupná na vývoj nových antibiotík," hovorí vedúca autorka výskumnej skupiny Rhythm Shukla z Katedry chémie Univerzity v Utrechte (Holandsko).

Ako funguje Clovibactin? Profesorka Tanja Schneiderová z Inštitútu farmaceutickej mikrobiológie na Univerzite v Bonne a Univerzitnej nemocnici Bonn uviedla : „Nové antibiotikum napáda štruktúru bakteriálnej bunkovej steny v niekoľkých bodoch súčasne blokovaním základných stavebných prvkov. Pripája sa k týmto stavebným blokom s nezvyčajnou intenzitou a zabíja baktérie zničením ich bunkovej membrány.“

Baktérie, ktoré sa stretávajú s clovibactinom, sú tiež stimulované k uvoľňovaniu určitých enzýmov, ktoré nekontrolovateľne rozpúšťajú ich vlastnú bunkovú membránu. "Kombinácia týchto rôznych mechanizmov je dôvodom mimoriadnej odolnosti voči rezistenciám," povedala Schneiderová.

Fantastický a životne dôležitý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Účinné proti nemocničným choroboplodným zárodkom

Clovibactin je účinný predovšetkým proti „nemocničným choroboplodným zárodkom“, ale aj proti patogénom tuberkulózy, ktoré postihujú milióny ľudí na celom svete. „Sme úplne presvedčení, že baktérie si rýchlo nevytvoria rezistenciu na clovibactin. Pretože patogény nedokážu tak ľahko zmeniť stavebné bloky bunkovej steny, aby sa vyhli antibiotikám – ich Achillova päta zostáva.“

Pri pokusoch s myšami preukázalo nové antibiotikum vysokú úroveň účinnosti – dokonca aj vtedy, keď boli prítomné multirezistentné baktérie.

Vďaka novej technológii sú baktérie použiteľné

Objav Clovibactinu umožnila až nová technológia, takzvané „iCHip zariadenie“. To umožňuje pestovať v laboratóriu baktérie, ktoré boli predtým považované za nekultivovateľné.

Ďalej chce výskumný tím využiť to, čo sa doteraz naučil, na ďalšie zvýšenie účinnosti Clovibactinu. Podľa Schneidera je však pred príchodom nového antibiotika na trh ešte dlhá cesta.

Viac o téme: ObjavVedciAntibiotikumRezistentné baktérieClovibactin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu