Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smrť Prigožina by mala destabilizačný vplyv na wagnerovcov, uvádza britské ministerstvo obrany

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin (Zdroj: TASR/AP/Razgruzka_Vagnera telegram channel)

LONDÝN - Úmrtie Jevgenija Prigožina, šéfa žoldnierskej Wagnerovej skupiny, by s istotou malo hlboký destabilizačný vplyv na túto skupinu. Uviedlo to v piatok britské ministerstvo obrany.

Súkromné lietadlo typu Embraer Legacy 600, ktoré malo patriť Prigožinovi, sa vo štvrtok zrútilo v Tverskej oblasti severne od Moskvy. Ruské úrady oznámili, že Prigožin bol na zozname cestujúcich, z ktorých haváriu nikto neprežil. "Nie je k dispozícii jednoznačný dôkaz, že Prigožin bol na palube a (šéf wagnerovcov) je známy tým, že dodržiava mimoriadne bezpečnostné opatrenia," píše britské ministerstvo obrany. To, že tento podnikateľ zahynul, je však podľa neho vysoko pravdepodobné.

archívne video 

Prigožin na videu údajne sľubuje intenzívny výcvik bieloruskej armády (Zdroj: Telegram/Кепка Пригожина)

Rezort obrany uviedol, že Prigožinove osobnostné vlastnosti ako hyperaktivita, mimoriadna trúfalosť, úsilie dosiahnuť výsledky a mimoriadna brutalita sa šírili Vagnerovou skupinou a je nepravdepodobné, že sa mu v tom vyrovná ktokoľvek z nasledovníkov. Medzera vo vedení by sa mohla podľa ministerstva ešte prehĺbiť v spojitosti so správami, že pri nehode lietadla prišli o život aj spoluzakladateľ wagnerovcov Dmitrij Utkin a šéf logistiky Valerij Čekalov.

Viac o téme: SmrťJevgenij PrigožinWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu