Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Američania po smrti Prigožina len krčia plecami: Dalo sa to čakať, od júna to bola už len chodiaca mŕtvola

Prezident USA Joe Biden a bývalý vodca Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin Zobraziť galériu (2)
Prezident USA Joe Biden a bývalý vodca Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin (Zdroj: Twitter/NEXTA, SITA/AP/Patrick Semansky)

WASHINGTON – Vo včerajších neskorých večerných hodinách celý svet obletela informácia, že pri Moskve havarovalo lietadlo, na ktorého palube mal byť aj vodca Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Neskôr jeho smrť potvrdil ruský úrad civilného letectva. USA takmer s istotou tvrdia, že na svedomí to má Rusko. Experti poukázali na brutalitu v Putinových radoch a akúsi odplatu o pokúšaný prevrat a pochod Wagnerovcov na Moskvu.

archívne video

Prigožin na videu údajne sľubuje intenzívny výcvik bieloruskej armády (Zdroj: Telegram/Кепка Пригожина)

Spojené štáty americké nevidia za smrťou Jevgenija Prigožina nič nezvyčajné. Podľa viacerých expertov sa podobná situácia dala predpokladať. Na začiatku invázie na Ukrajinu bola Wagnerova skupina silným spojencom ruskej armády. Postupom času ju však Kremeľ prestal finančne podporovať. Prigožina to napokon vyprovokovalo k pochodu na Moskvu, ktorý bol ale neúspešný. Následne sa wagnerovci museli stiahnuť do Bieloruska, kde údajne pomáhajú pri výcviku Lukašenkovej armády.  

O Prigožinovi sa v poslednej dobe toho veľa nevedelo. Začiatkom tohto týždňa (v pondelok 21. augusta) sa na sociálnych sieťach objavilo video, na ktorom vodca Wagnerovej skupiny informuje z Afriky, že "muži vykonávajú rôzne úlohy, ktoré sme sľúbili vyriešiť. Vyzývame dobrovoľníkov, aby sa pripojili k PMC na obranu Afriky".  

Biden to nerieši

V stredu 23. augusta v neskorých večerných hodinách však Prigožin zahynul pri páde lietadla, ktoré sa zrútilo neďaleko Moskvy. Amrický prezident Joe Biden sa o tejto udalosti dozvedel počas dovolenky pri jazere Tahoe. Podľa Politico mu novinári položili otázku, či podľa neho stál za útokom ruský vládca Vladimir Putin. "Mám málo infomácii, aby som poznal odpoveď na túto otázku, ale takmer všetko, čo sa deje v Rusku, je pod taktovkou Putina," povedal. 

Joe Biden mal na tvári viditeľný otlačok masky.
Zobraziť galériu (2)
Joe Biden mal na tvári viditeľný otlačok masky.  (Zdroj: profimedia.sk)

Chodiaca mŕtvola a brutalita režimu

Americkí experti ďalej tvrdia, že od neúspešného júnového pokusu o prevrat bol Prigožin považovaný za chodiacu mŕtvolu. Ruský úrad civilného letectva v stredu potvrdil, že Prigožin bol sa nachádzal na palube havarovaného lietadla, ktoré sa zrútilo neďaleko Moskvy.

Mark Warner, predseda senátneho výboru pre spravodajské služby, uviedol, že "nikto by nemal smútiť nad smrťou Prigožina." Okrem toho podotkol, že toto je len ďalší dôkaz brutality Putinovho režimu a dôvod, prečo by mali USA naďalej podporovať Ukrajinu. 

Nový vodca

"Je to definitívny koniec Wagnerovej skupiny, ako sme ju poznali," zhrnul Samuel Charap z RAND Corporation. Charap a štyria ďalší pozorovatelia Ruska so sídlom v USA v rozhovoroch uviedli, že Moskva pravdepodobne nechá žoldnierov pôsobiť v Afrike pod vedením neznámej postavy. "Nechcete byť známy ani veľmi na očiach, pretože to z vás robí hrozbu pre ruský režim," povedala Alina Poljaková, prezidentka a generálna riaditeľka Centra pre analýzu európskej politiky.

Eric Green, ktorý je známy ako špecialista na Rusko, povedal, že "pre Kremeľ bude bez Prigožina veľmi náročné presadiť moc nad wagnerovcami v Afrike. Bol to odporný človek, ale mal veľkú charizmu a manažérske schopnosti. Nebude ľahké ho nahradiť," povedal s tým, že Kyjevu to môže v konečnom dôsledku dodať impulz. "Na zahraničnú politiku USA to nebude mať žiadny vplyv," dodal.

Prehlbovanie frustrácie

Na stole je však aj teória o prehĺbení destability v Ruskej federácii. Max Bergmann z Centra pre strategické a medzinárodné štúdie tvrdí, že odstránenie Jevgeniho Prigožina by sa mohlo obrátiť proti Putinovi. Jeho vernosť je v Rusku naďalej veľmi citeľná. Zábery zo sociálnych sietí ukazovali okná Wagnerovho pôvodného ústredia v Petrohrade, ktoré boli osvetlené v tvare kríža. "Rozpad Wagnerovej skupiny, účinného nástroja Kremľa v boji na Ukrajine a v celom svete povedie v spoločnosti ešte k väčšej frustrácii," vysvetlil.  

Podľa viacerých zdrojov zostalo po Prigožinovi viac ako 3-tisíc žoldnierov. Tí sa momentálne zdržiavajú v Bielorusku, kde v blízkosti poľských hraníc cvičia domácu armádu. Ruské ministerstvo obrany sa bude snažiť začleniť aspoň niekoľko Wagnerových jednotiek do ruskej armády. Predpokladá sa, že Moskva ich nasadí ako špeciálne jednotky na Ukrajine, alebo v iných častiach sveta. 
 

Viac o téme: ExpertiRuskoUSAWashingtonJoe BidenJevgenij PrigožinWagnerova skupinaSmrť Prigožina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu