Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VOJNA na Ukrajine Deň päťstoštyridsiaty deviaty (24. augusta 2023)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (12)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský letecký úrad Rosaviacia v noci na štvrtok informoval, že podľa údajov leteckej spoločnosti sa šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin nachádzal na palube lietadla, ktoré sa v stredu zrútilo v Tverskej oblasti. Úrady už predtým oznámili, že nehodu nikto neprežil. Správa bola prevzatá z agentúr AP a AFP a televízie Sky News.

Naživo z Ukrajiny

Ukrajina oslavuje Deň nezávislosti

Ukrajina oslavuje Deň nezávislosti (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:57 Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by lietadlo, v ktorom sa údajne viezol aj šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin, zostrelila raketa zem-vzduch. Uviedol to vo štvrtok hovorca Pentagónu Pat Ryder, ktorého citovala agentúra AFP.

21:34 Ukrajina dnes oslavuje Deň nezávislosti. Tisíce ľudí vyšli do ulíc, aby si uctili pamiatku tých, ktorí položili životy za svoju vlasť.

21:33 Ministerstvo zahraničných vecí USA dnes uvalilo sankcie na osoby a subjekty spojené s násilným premiestňovaním a deportáciou ukrajinských detí zo strany Ruska.

20:19 Stredajší pád ruského lietadla, v ktorom zrejme cestoval a zahynul vodca ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, mohol zapríčiniť výbuch na jeho palube. Uviedli to nemenovaní americkí aj západní predstavitelia na základe predbežných informácií tajných služieb, informuje denník New York Times (NYT).

19:46 Nórsky premiér Jonas Gahr Störe vo štvrtok potvrdil medializované informácie, že jeho krajina daruje Kyjevu stíhačky F-16. Nórsko sa tak po Holandsku a Dánsku stane treťou krajinou, ktorá Kyjevu tieto stíhačky dodá. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

19:44 V Chersone dala AFU okupantom nezvyčajný darček. Na ľavom brehu Dnepra, ktorý je dočasne pod ruskou okupáciou, vyvesili ukrajinskú vlajku.

18:50 Šéf Kremľa Vladimir Putin sa vo štvrtok podvečer prvýkrát vyjadril k správam o údajnej smrti vodcu vagnerovcov Jevgenija Prigožina. Vyslovil pritom sústrasť rodinám obetí pádu lietadla, v ktorom sa údajne viezol aj Prigožin, ale smrť šéfa vagnerovcov zatiaľ nepotvrdil.

Miesto havárie lietadla Jevgenij Prigožina
Zobraziť galériu (12)
Miesto havárie lietadla Jevgenij Prigožina  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Putin zároveň ocenil zásluhy Prigožina v bojoch na Ukrajine a pripomenul aj chyby, ktorých sa dopustil, informujú agentúry AP a AFP. "Predovšetkým chcem vysloviť slová úprimnej sústrasti rodinám všetkých obetí (pádu lietadla)," povedal Putin na stretnutí s Denisom Pušilinom, vodcom proruských separatistov v čiastočne okupovanej východoukrajinskej Doneckej oblasti. Záznam zo stretnutia zverejnili ruské médiá. Putin označil pád lietadla, v ktorom sa údajne viezol aj Prigožin za leteckú nehodu a tragédiu.

17:58 Spojené štáty sa domnievajú, že lietadlo, v ktorom zrejme cestoval vodca ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, pravdepodobne zostrelila raketa zem-vzduch odpálená z územia Ruska. TASR o tom píše na základe správy agentúry Reuters, ktorej to vo štvrtok povedali dvaja americkí predstavitelia oboznámení so situáciou.

17:57 Európska únia sa nateraz odmieta vyjadriť k správam o údajnej smrti vodcu ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Stredajší pád lietadla, na palube ktorého sa mal nachádzať aj Prigožin, podľa EÚ stále sprevádza priveľa nejasností. TASR o tom píše na základe správy agentúry DPA.

17:20 Poľský premiér Mateusz Morawiecki vo štvrtok uviedol, že žoldnieri z ruskej Wagnerovej skupiny prešli pod priame velenie šéfa Kremľa Vladimira Putina. Podľa Morawieckeho sa tak stalo po stredajšej údajnej smrti vodcu vagnerovcov Jevgenija Prigožina, ktorú Moskva dosiaľ oficiálne nepotvrdila.

17:16 Satelitné snímky ukazujú, ako sa v Bielorusku likviduje tábor skupiny Wagner. Tábor bojovníkov skupiny Wagner v bieloruskej obci Tsel sa aktívne likviduje, ako ukazujú satelitné snímky spoločnosti Planet Labs, ktoré exkluzívne získalo Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda.

16:15 Druhé Prigožinovo lietadlo letelo do Azerbajdžanu. Odletelo z letiska Vnukovo a smeruje do Baku. Nie je známe, kto je na palube. Včera po nešťastí toto lietadlo robilo na oblohe nad Moskvou kľučky a potom letelo do Petrohradu. Neskôr sa obchodné lietadlo vrátilo na letisko Ostafievo pri Moskve.

16:13 Ruský pilot pristál s vrtuľníkom Mi-8 na ukrajinskom letisku, aby sa vzdal úradom, informovali dnes ukrajinské médiá. Vzdanie sa bolo údajne výsledkom viac ako šesťmesačnej práce ukrajinskej vojenskej rozviedky.

14:32 Predpokladaná smrť vodcu ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny by sa zhodovala so vzorcom "neobjasnených" úmrtí v Rusku, vyhlásila vo štvrtok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

14:31 Lídri inštitúcií EÚ vo štvrtok zablahoželali Ukrajine pri príležitosti 32. výročia získania nezávislosti a opätovne vyjadrili podporu Európskej únie Ukrajincom v ich boji proti ruskej invázii. Informuje o tom spravodajca TASR.

14:23 Ukrajina nemá nič spoločné s údajnou smrťou vodcu ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Povedal to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, píše TASR podľa denníka The Guardian a stanice Sky News.

13:58 Rusko chce prehĺbiť vzťahy s africkými krajinami a zostane ich spoľahlivým partnerom v súvislosti s dodávkami potravín a palív. Vyhlásil to vo štvrtok na summite skupiny BRICS ruský prezident Vladimir Putin, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

13:33 Nórsko sa rozhodlo darovať Ukrajine stíhačky F-16. Uviedla to vo štvrtok nórska televízna stanica TV2 s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené so situáciou. Počet týchto bojových lietadiel ani časový harmonogram ich dodania Kyjevu nie sú známe. Oslo dosiaľ správu oficiálne nepotvrdilo.

13:10 Švédsko by sa malo pripraviť na odoslanie stíhačiek Gripen na Ukrajinu, aby pomohli Kyjevu pri obrane pred ruskou inváziou. Ešte predtým však táto severská krajina musí vstúpiť do NATO. Vo štvrtok to uviedla švédska expremiérka a líderka opozičnej Sociálnodemokratickej strany Magdalena Anderssonová. TASR správu prevzala z agentúra Reuters.

12:56 Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR) tvrdí, že v noci na dnes vykonala spoločne s námorníctvom "špeciálnu operáciu" na polostrove Krym, ktorý v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom anektovalo Rusko. Jednotky špeciálnych síl sa vylodili na pobreží a stretli sa so silami okupantov, uviedla vojenská tajná služba na telegrame. Oznámila tiež, že ukrajinské jednotky spôsobili nepriateľovi straty a vyvesili na Kryme ukrajinskú štátnu vlajku.

12:41 Nehoda lietadla v Rusku, na ktorého palube sa podľa ruských úradov nachádzal i vodca Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, nie je pre poľského prezidenta Andrzeja Dudu prekvapením. Uviedol to šéf jeho kancelárie Pawel Szrot, informuje TASR podľa štvrtkovej správy agentúry PAP.

12:13 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyjadrila sklamanie nad tým, že západné sankcie uvalené na Rusko za vojnu na Ukrajine nemajú taký ekonomický účinok, aký by mali mať. TASR o tom informuje podľa štvrtkovej správy agentúry DPA.

11:38 Maďarská prezidentka Katalin Nováková v stredu v Kyjeve rokovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Zúčastnila sa tiež na summite Krymskej platformy, kde vyjadrila podporu Maďarska v úsilí dosiahnuť mier. TASR o tom informuje na základe vyjadrení Novákovej na sociálnej sieti.

11:23 Telá všetkých zosnulých pri stredajšom páde lietadla ruského šéfa žoldnierov Jevgenija Prigožina previezli do strediska súdneho lekárstva v Tverskej oblasti, informujú dnes ruské médiá. Prigožinova smrť oficiálne potvrdená nebola, podľa médií je ale pravdepodobná. V rôznych ruských mestách vznikajú spontánne Prigožinove pomníky a ľudia k nim prinášajú kvety. Provizórny pomník zakladateľa Wagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti vznikol napríklad v Novosibirsku, uviedol portál Fontanka.ru.

Pamätník Jevgenij Prigožina
Zobraziť galériu (12)
Pamätník Jevgenij Prigožina  (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

11:05 Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) začal vyšetrovanie havárie lietadla v Tverskej oblasti na západe Ruska, na ktorého palube sa podľa ruských úradov nachádzal vodca Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. TASR o tom informuje podľa štvrtkovej správy televízie Sky News.

Miesto havárie lietadla Jevgenij Prigožina
Zobraziť galériu (12)
Miesto havárie lietadla Jevgenij Prigožina  (Zdroj: SITA/AP Photo)
Miesto havárie lietadla Jevgenij Prigožina
Zobraziť galériu (12)
Miesto havárie lietadla Jevgenij Prigožina  (Zdroj: SITA/AP Photo)

10:28 Súd v Moskve vo štvrtok predĺžil o tri mesiace väzbu reportéra amerického denníka Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha, ktorý čelí obvineniam zo špionáže. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

10:09 Francúzska vláda vo štvrtok uviedla, že existujú "odôvodnené pochybnosti" o príčine havárie lietadla, na ktorého palube bol podľa ruských úradov aj vodca žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

9:54 Prezident Volodymyr Zelenskyj si vo štvrtok pripomenul štátny sviatok Deň nezávislosti Ukrajiny blahoželaním Ukrajincom, ktorých označil za "slobodných ľudí". Ocenil aj ukrajinských vojakov, ktorí vytláčajú ruské sily na juhu a východe krajiny. Informovali o tom portál britského denníka The Guardian a tlačová agentúra AFP.

9:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa bránil voči kritike Západu za to, ako sú rozmiestnené ukrajinské ozbrojené sily na fronte v boji proti ruským jednotkám. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

8:45 Zábery z Dnipra po ruskom útoku.

7:41 Po havárii lietadla, pri ktorej údajne zahynul Prigožin, konvoje bojovníkov Wagner opúšťajú Bielorusko a smerujú do Ruska, informovalo Centrum národného odboja.

7:07 Mesto Dnipre na juhovýchode Ukrajiny dnes skoro ráno rozozneli silné výbuchy, na mesto zaútočila ruská armáda, informoval ruskojazyčný server BBC. Úder si vyžiadal sedem zranených, uviedol na telegrame šéf správy Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

6:10 Let lietadla Embraer-135, ktoré sa v stredu zrútilo v ruskej Tverskej oblasti, prebiehal do posledných 30 sekúnd pred haváriou úplne štandardne. Stroj však zrazu začal prudko klesať. Vyplýva to z údajov online portálu na sledovanie lietadiel Flightradar24. Na palube lietadla sa podľa úradov nachádzal i šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Haváriu nikto neprežil. Vo štvrtok to uviedol denník The Guardian a agentúra Reuters, informuje TASR.

Miesto nehody Prigožinovho lietadla skúma polícia
Zobraziť galériu (12)
Miesto nehody Prigožinovho lietadla skúma polícia  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
Miesto nehody Prigožinovho lietadla skúma polícia
Zobraziť galériu (12)
Miesto nehody Prigožinovho lietadla skúma polícia  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

6:00 Bieloruská opozičná líderka žijúca v exile Sviatlana Cichanovská uviedla, že šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin nebude v Bielorusku nikomu chýbať. Reagovala tak na informácie o havárii lietadla v ruskej Tverskej oblasti, na palube ktorého sa podľa úradov nachádzal i Prigožin. Haváriu nikto neprežil. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Prigožin bol na palube havarovaného lietadla, potvrdil ruský letecký úrad

"Podľa aerolínií boli na palube lietadla Embraer-135 nasledujúci pasažieri:... Prigožin, Jevgenij," napísala Rosaviacia v aplikácii Telegram. Okrem šéfa wagnerovcov sa na zozname pasažierov nachádzali aj Dmitrij Utkin, Valerij Čekalov, Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Nikolaj Matusejev a Aleksander Totmin, ako aj traja členovia posádky.

Havária lietadka Jevgenij Prigožina
Zobraziť galériu (12)
Havária lietadka Jevgenij Prigožina  (Zdroj: SITA/Ostorozhno Novosti via AP)

Lietadlo, ktoré malo patriť Prigožinovi, smerovalo z Moskvy do Petrohradu, kde majú sídlo jeho firmy. Telegramový kanál Grey Zone blízky wagnerovcom v stredu uviedol, že stroj bol cielene zostrelený protivzdušnou obranou nad Tverskou oblasťou. Na zozname pasažierov sa nachádzalo aj Prigožinovo meno; kanál však najprv spochybnil, či je skutočne mŕtvy.

Havária lietadka Jevgenij Prigožina
Zobraziť galériu (12)
Havária lietadka Jevgenij Prigožina  (Zdroj: SITA/Ostorozhno Novosti via AP)

V rovnakom čase sa totiž vo vzduchu mali nachádzať dve lietadlá wagnerovcov. Druhé lietadlo sa podľa Grey Zone otočilo a pristálo na letisku Ostafjevo južne od Moskvy, pričom nebolo bezprostredne jasné, na palube ktorého stroja sa vodca wagnerovcov nachádzal. Spravodajská stanica BBC informovala, že podľa miestnych záchranných zložiek sa na mieste zrútenia lietadla našlo všetkých desať tiel a pátracie práce tak boli ukončené.

Viac o téme: HaváriaLietadloBojeRuskoJevgenij PrigožinVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineWagnerovciVlaidmir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu