Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Expert prehovoril o smrti Prigožina v havarovanom lietadle: Bola to Putinova pomsta! Opísal najpravdepodobnejší scenár

Nechal Putin zostreliť lietadlo s Prigožinom? Zobraziť galériu (2)
Nechal Putin zostreliť lietadlo s Prigožinom? (Zdroj: SITA/AP/Donat Sorokin/TASS Host Photo Agency Pool Photo, AP/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin je mŕtvy. Informujú o tom viaceré zdroje vrátane ruskej štátnej televízie. Celý svet sa pýta, či nechal lietadlo zostreliť Putin. Ak áno, prečo šéf Kremľa čakal s likvidáciou svojho úhlavného nepriateľa tak dlho?

Táto správa zasiahla svet v stredu večer ako bomba. Viaceré ruské zdroje vrátane ruského štátneho rozhlasu potvrdzujú, že šéf wagnerovcov Prigožin zahynul pri havárii lietadla neďaleko Moskvy. Na videách je vidieť, ako jeho prúdové lietadlo padá z neba ako kameň a následne vzbĺkne.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 544 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Zasiahla ho raketa? 

Švajčiarsky vojenský expert a geostratég Albert Stahel si je istý: „To bol nepochybne Putin. Myslím, že Prigožinovo lietadlo bolo zostrelené na jeho rozkaz. Bola to Putinova pomsta za neúspešný pokus o prevrat spred dvoch mesiacov."

Švajčiar však nehodu či defekt na Prigožinovom lietadle Embraer vylučuje. "Vo vojne sa nehody stávajú len zriedka," povedal Stahel pre FOCUS. „Prigožin vedel, že jeho život visí na vlásku. Nikdy by nenastúpil do lietadla, ktoré by predtým dôkladne neskontroloval. Osoba ako Prigožin nie je taká hlúpa."

Videá havárie vytvárajú pre švajčiarskeho experta obzvlášť pravdepodobný jeden scenár: „Prúdové lietadlo muselo byť zasiahnuté protilietadlovou riadenou strelou s nárazovou rozbuškou. Inak by sa nezrútilo ako kameň.“ Stahel predpokladá, že raketu odpálili zo zeme „nie jednotky ruských ozbrojených síl, ale ľudia z ruskej bezpečnostnej služby.“ 

Zlikvidoval Putin šéfa wagnerovcov? 

Ale ak dal Putin zlikvidovať Prigožina, prečo tak dlho čakal a prečo sa svojho protivníka zbavil tak veľkolepým spôsobom? Stahel sa domnieva, že Prigožinova likvidácia bola "plánovaná dlho", ale čakala na správny okamih. „Teraz bol najvyšší čas,“ hovorí Švajčiar. „Táto záležitosť bola pre Putina čoraz naliehavejšia, pretože on sám vyzeral ako vojenský skrachovanec a zároveň sympatie Prigožina s generálmi stále viac rástli. Jeho rival bol jednoducho čoraz populárnejší. Takže už musel byť zlikvidovaný."

Stahel s chladnou hlavou komentuje skutočnosť, že Prigožinova smrť bola dramatická a verejne účinnejšia. "Putin už nemohol inak postupovať a dramaticky zaútočil." Je to tiež a predovšetkým varovanie pre všetkých ostatných súperov v jeho krajine. A každý, kto sa trochu vyzná v krajine, vie, že nikto v Rusku nemôže ani kašľať bez toho, aby to cár nepočul.

Stahel je presvedčený, že Prigožinova smrť krátkodobo posilní Putinovu mocenskú pozíciu v Rusku. Nebude však trvalým oslobodením od jeho narušenej vnútropolitickej pozície. „Putin je teraz v bezprostrednej bezpečnostnej oblasti pokojný. Ale je len otázkou času, kedy niekto príde a bude klásť otázky – a Putin bude odhalený taký, aký je: Ten, čo zlyhal, nula.“
 

Viac o téme: SmrťProtilietadlová strelaVladimir PutinLetecká haváriaJevgenij Prigožin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu