Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Niekoľko silných zemetrasení v Maďarsku: Ľudí šokovali otrasy počas noci, epicentrum sa nachádzalo iba 3 hodiny od Slovenska!

Zemetrasenie v Maďarsku o sile 3,6 magnitúdy
Zemetrasenie v Maďarsku o sile 3,6 magnitúdy (Zdroj: Facebook/Idokep.hu)

GYOMAENDROED – Maďarských obyvateľov prekvapilo počas uplynulého víkendu niekoľko zemetrasení. Sériu zemetrasení zachytili aj seizmológovia, najsilnejšie z nich dosiahlo silu 3,6 magnitúdy.

Maďarsko zasiahli silné otrasy už v priebehu soboty, kedy seizmológovia zaznamenali 10 zemetrasení, v nedeľu sa pridali ďalšie dve. Citeľné otrasy zachytili obyvatelia aj počas noci z utorka na stredu o 00:35 hod v okolí mesta Sarvaš. To dosiahlo silu 3,6 magnitúdy, informovalo seizmologické observatórium ELKH FI Koevesligethy Radó.

Z vodnej nádrže Ružín v týchto dňoch opäť odstraňujú odpad (Zdroj: TASR/František Iván)

Podľa dostupných informácií sa ľudia zobudili na trasenie okien, nábytku a niektorí dokonca uvádzajú, že počuli aj výbušný zvuk, informovalo imeteo.sk. Odborníci sa však zhodujú, že za zemetrasením je pohyb jadranskej platne, ktorá sa hýbe severným smerom, proti smeru hodinových ručičiek. Dôsledkom toho sa dva štrukturálne cely v Karpatskej kotline (Alpaca a Tisza-Dacia) neustále hýbu. „To tlačí na stabilnú európsku platformu a hromadí v nich napätie,“ vysvetlili situáciu maďarskí seizmológovia.

 

👀🌜😴 De nem kell megijedni, ezek az utórengések teljesen természetesek. Ti felébredtetek?

Posted by Időkép on Tuesday, August 22, 2023

Zlomová štruktúra, ktorá sa nachádza na maďarskom území je stále aktívna a dotrasy, ktoré mohli obyvatelia Maďarska dnes zachytiť v skorých ranných hodinách sú úplne bežné, dodali odborníci. Zemetrasenia mali jeden spoločný znak, ich epicentrum sa nachádzalo 11 km od mesta Gyomaendroed, ktoré sa nachádza na severozápadnej hranici Bekéšskej župy, zhruba 3 hodiny od slovenských hraníc. Otrasy našťastie nespôsobili žiadne výrazne škody na majetku ani zranenia.

Viac o téme: OtrasyMagnitúdaDotrasyZemetrasenie Maďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu